Можем ли без хранителните добавки

Можем ли без хранителните добавки
20 декември 2023

Често се питаме защо храните се подлагат на сложна допълнителна обработка? И дали са безвредни хранителните добавки в тях и кой гарантира това? Ето какви са отговорите на тези въпроси:

 

Ако се обърнем назад във времето, ще видим колко различно са живели нашите предци: отглеждали са сами храната си, зеленчуците са идвали от собствената градина, месото е било от домашно отгледани животни, рибата се ловяла собственоръчно в моретата и реките. Мелели сами житото, от което правели хляба си.

 

А за да могат да съхраняват поне за известно време храната, още преди много време хората открили, че могат да използват различни методи за консервация и повече трайност - например месото било осолявано и опушвано. Днес, в забързаното ежедневие на съвременния живот са малко хората, които имат времето и могат сами да отглеждат храната си.

 

Масовото производство на храна провокирало нуждата от нови решения. Защо има подобрители в храната и какво представляват? За да можем днес да консумираме разнообразна храна, независимо от това къде живеем, науката за храненето отдавна е приела това предизвикателство да открие начин за запазване на качествата на храната за по-дълго време, като днес към храната се добавят различни съставки, които се тестват и проучват като въздействие, за да не вредят на човешкия организъм.

 

Хранителните добавки са продукти, които се добавят към храните и напитките по различни причини: за да съхранят цвета и запазят вкусовите качества, текстурата на храната и да можем да ги консумираме седмици, дори месеци след производството им, както и да се постигне например подслаждане на продуктите с намалена калоричност.

 

Някои добавки се получават по естествен път от храните - като ликопен от доматите и стевиол гликозид - от стевия, други са изкуствени. Но това, че дадена добавка се получава от естествени източници, не означава непременно, че е по-добра или по-безопасна от изкуствено получената. В природата съществуват съставки, които са отровни и опасни, докато добавките се правят чрез целенасочено комбиниране например на безопасни аминокиселини, които се откриват в природни продукти като месото, млякото и др.

 

Как се доказва безопасността? Като всяко ново решение, и въздействието на хранител- ните добавки - подобрители в храните и напитките, се подлага на съмнение и изслед- ване на въздействието им върху човешкия организъм. Всяка добавка в храните се проучва и тества, за да се установи каква е целта на нейната употреба и доколко е безопасна.

 

Безопасността им се оценява от определени контролни институции като например - Европейския орган за безопасност на храните. Когато една добавка бъде одобрена от Европейската комисия, тя влиза в системата за класификация на добавките и получава уникален номер - в Европа той се състои от буквения индекс Е и трицифрено число.

 

Всяка добавка се оценява, като се обръща внимание на цялостната налична информация - проследяват се научните данни за нейната токсичност, генотоксичност, канцерогенност и други, като се взима предвид и нейното ниво на прием от различните храни, като се определя допустимата дневна доза и максималното ниво на използването й по категория продукти. Именно така се подсигурява качеството и безопастността на всеки подобрител в храните и напитките.