Без гафове на работното място

Без гафове на работното място
15 февруари 2023

Детето ни не слуша и получава лоши оценки в училище, с партньора сме имали поредното спречкване у дома, разочаровани сме в работата, защото надеждите ни за повишение са попарени, току-що сме нервиранини от поредното съвещание с шефа...

 

Не е лесно да оставим емоциите си на прага на дома или офиса, а трябва! Ако и вие сте от хората, които трудно се справят с бурния океан на чувствата си, ето съветите, които ще ви дадат специалистите, за да овладявате по-лесно настроенията си.

 

Когато сме мрачни или разгневени:

Понеделник е, а вече сте уморени, сякаш наближава краят на седмицата. И, разбира се, в това не особено приятно състояние не ви се говори с никого. При най-малкия конфликт избухвате...

Съвет:

Не бързайте да се палите като кибритена клечка. Първо потърсете причините за вашия гняв. Ако се дължи на умора или на външни, независещи от вас причини (спукана водосточна тръба в дома ви, проблем с колата и т.н.), тогава кажете на колегите си: днес съм малко нервен/нервна и се надявам да проявите разбиране, „Извинете ме“. Ако поведението на някой колега ви дразни, поговорете с него. Но не изливайте яда си върху тези, които нямат никаква вина за проблемите ви. Ако въпреки всичко продължавате да сте нервни, поемете дълбоко въздух и се възползвайте от паузите, които правите за кафе, за да релаксирате или дори да медитирате.

 

Когато сме в стрес:

Искате повишение на заплатата, предстои ви важно съвещание... Гърлото ви е сухо, сърцето ви бие шеметно.

Съвет:

Усамотете се в някой ъгъл в офиса и отдъхнете за четири-пет минути. Притворете очи. Представете си приятна ситуация (планински пейзаж, красив морски бряг и плаж със златист пясък, на който вие лежите...), концентрирайте се върху краката си (отпуснете ги, разхлабете напрежението). По време на обедната почивка излизайте.

Движете се с бърза крачка, слизайте и се качвайте по стълбите, a не ползвайте асансьор.

 

Когато сме готови да експлодираме от радост:

Неочаквано повишение на заплатата или нов, по-висок пост, а може би друга щастлива новина...

Съвет:

Шумният смях и радостните крясъци както разтоварват атмосферата, така и могат да я напрегнат. Затова бъдете по-сдържани и обяснете на колегите си причините за превъзбуденото си състояние. А защо не отпразнувате заедно с тях добрата новина, като купите нещо за почерпка и спретнете малко тържество. Ако споделите по този начин радостта си с другите, ще си спестите евентуалните реакции на завист или неодобрение заради шумното си поведение.