Защо да си вземете домашен любимец?

Защо да си вземете домашен любимец?
19 декември 2023

Вероятно на всеки понякога му се е искало да си вземе домашен любимец, но естествено това решение не е никак лесно, понеже се изискват и финансови задължения, и други отговорности, като хранене, редовни разходки и т.н. А ако имате и дете, тогава задачата става много по-трудна, но да вземете любимец на сина или дъщеря си има доста предимства. Ето някои от тях:

  1. Когато детето ви е разгневено или тъжно, гушкането на домашния любимец може да го отпусне и успокои.

  2. Ако детето ви страда от когнитивни увреждания, много по-лесно ще се разбира с животни, отколкото с други хора.

  3. Когато детето ви е тъжно или гневно, то може да говори на домашния си любимец, който няма да го прекъсва или упреква и така малчуганът ще се поободри.

  4. Смята се, че децата, които си имат домашен любимец, ще са с по-силна имунна система и няма да са толкова податливи на астма или алергии.

  5. Докато се грижи за домашния си любимец, детето ви ще се научи на самоконтрол, ще придобие повече самоуважение и ще подобри социалните си умения.

  6. Най-лошата черта на гледането на домашен любимец е неговата евентуална смърт. Но, колкото и да е травматична, смъртта на животното ще помогне на хлапето ви да се научи, че това е естествен край на живота и ще придобие ценен опит, който ще му помогне да преодолее смърт на близък човек не чак толкова травмиращо.

  7. Грижейки се за домашния си любимец, детето ви ще стане по-отговорно, а емпатията му ще бъде по-развита.

  8. В забързаното ежедневие родителите често успяват да обърнат не чак толкова внимание на децата си, колкото е необходимо, но в присъствието на домашния си любимец детето няма да се чувства самотно или лишено от внимание.

  9. Децата и животните винаги развиват силна връзка.

  10. Когато вие сте изморени и нямате сила да си поиграете с детето си, животинчето няма да има нищо против да ви замести.