Виненият туризъм развива лозарството и винарството

Виненият туризъм развива лозарството и винарството
19 декември 2023

Набиращият скорост в последните години винен туризъм благоприятства развитието на лозарството и винарството у нас.

Днес вместо големите винзаводи от едно време, страната ни е изпъстрена с множество шатота, винарски изби и имения, които произвеждат качествени вина и изкушават гостите и клиентите си с чудесни условия за туризъм. Винарските изложения и конкурси също привличат множество ценители на благородната напитка, добита от ферментиралия сок на гроздето.

Богатата винена карта на България и още по-богатия календар на винения туризъм и на лозаро-винарските събития допринасят за пъстротата и пълнокръвието на изживяването. Посещенията, придружени от дегустации, на качествени винарски изби и къщи, съпътстват обичайните туристически маршрути, които избират чуждестранните и наши гости - любители на квалитетното вино и добрата храна.

Посетителите по линия на винения туризъм не само опитват различните вина и си прекарват приятно сред природни и архитектурни забележителности, но могат да си купят същото това вино на по-изгодни цени, да научат нещо ново за лозаро-винарските традиции на региона, да посетят забележителности, музеи, галерии и локации в близост по време на своя винен тур.

По традиция гостите по линия на винения туризъм са платежоспособни и високообразовани. Те търсят нови ценности и познание, автентичност и екологична отговорност, интересуват се от историята, географията и традициите на региона, ценят пълноценната почивка и удоволствията на винения тур, интересуват се от характерните процеси на винопроизводството.

Виненият туризъм е пряко свързан със селския и кулинарен туризъм, с културния туризъм, с историческите и природните ни забележителности, каквито имаме в изобилие в цялата ни родина.

Самата му специфика е свързана не само с пътешествията с цел дегустиране на вина, но и с опознаване на съответните кухня, природа, история, култура, забележителности, характерни особености.

Нашите лозари и винари, производителите и ценителите на вино у нас, от година на година се учат как най-добре да се учат от дълбоките ни традиции в този бранш, за да превърнат страната ни в атрактивна дестинация за винен туризъм.

Винената ни индустрия днес е стъпила на сигурните основи на традициите и борави уверено с модерните инструменти на настоящето, за да очертае една примамлива перспективна за целия бранш на лозаро-винарството в България.