Здравословни храни – овесени ядки

Здравословни храни – овесени ядки
12 декември 2023

Какво представляват овесените ядки? Те са вид зърнена храна, която е прочута не само с хранителните си, а заедно с това и със свойствата си да действа лековито. Влияе върху обмяната на веществата, подсилва тонуса и имунната система. Имат три форми, под които се приемат – на трици, като ядки или като мюсли.

Доказано ефективни са при рак, захарен диабет, затлъстяване и висок холестерол. Хранителни са и се усвояват лесно. Белтъчините в тях са около 11-13%. Съдържат 6-7% мазнини, а въглехидратите са 54-59%. Същевременно имат доста витамини – В, РР, Е, а и минерални вещества, като калий, цинк, магнезий, желязо, фосфор, манган. Но това не е всичко. В овесените ядки има и високо количество фибри.

В овесените ядки, както посочихме по-горе, има белтъчини, които ви осигуряват прием на всички незаменими аминокиселини, което не може да се получи при консумация на други зърнени култури. Тъй като мазнините, от своя страна, са с 80% ненаситени мастни киселини, те водят до това, че овесените ядки ви пазят от атеросклероза, висок холестерол, затлъстяване и високо кръвно.

Въглехидратите на този продукт имат нисък гликемичен индекс – съответно, помагат на организма ви да регулира кръвната захар, а също и водят до намаляване на холестерола.

Казахме също и че овесените ядки съдържат витамини В, РР и Е. Тези вещества влияят върху правилната обмяна на веществата. Също така подсилват имунната система.

Този хранителен продукт е здравословен и със 360ккал на 100 г. Препоръчителен е за здрави хора за ежедневен прием, а също и за кърмещи жени, понеже стимулира образуването на кърма. Освен това се използва и за предпазване от атеросклероза, а и не само. Защитава също и от диабет, както и рак на дебелото черво или стомаха. Помага на хората, които боледуват от анемия, запек, висок холестерол и др.

Овесените ядки ще ви бъдат полезни и при нервна преумора, както и при затлъстяване. Един изключително здравословен продукт, подходящ за ежедневна употреба, притежаващ чудесни лечебни свойства. Опитайте и няма да съжалявате!