Килимът, важна част от интериора на дома

Килимът, важна част от интериора на дома
12 декември 2023

Килимът и интериорът на дома ни вървят ръка за ръка. Понякога именно килима дава онази глътка свежест, която е необходима на едно помещение за семеен уют или пък онази доза шикозност, от която се нуждае едно помещение за срещи с приятели.

Когато си купуваме килим е добре да вземем под внимание, освен естетическото му съчетаване с интериора на жилището ни и функционалната му поддръжка. Така по-дълго ще може да му се наслаждаваме в добрия му естетически вид и да нямаме проблеми от към почистване, пране и освежаване.

По правилата на съвременния дизайн и модерните подови настилки, килимът е един акцент. Без него помещенията са студени и интериора им губи много от свежестта си. Можем да си позволим единствено да си спестим поставянето на килим в помещения, като входове и коридори или пък трапезарията и мястото на масата за хранене в нея.

В хола, като едно пространство за гледане на телевизия и семейни вечери, както и в спалните, детските стаи и кухнята е добре да поставим подходящи килими, както естетически, така и функционално.

Например интериора на дома се допълва идеално от един килим с мек косъм, но не прекалено дълъг в дневната. Цветово, фигуративно и естетически този килим е добре да е контраст или допълнение на интериора на помещението. Тоест при ярки околни цветове и форми, един издържан килим в бяло, черно или пастелни тонове е идеален, за постигането на един спокоен и съвременен интериор.

Ако, обаче обичате по-ярките и бъбриви интериори в спалнята или детската, поставете един ярък килим на цветя, геометрични форми или пък анимационни герои ( за детската ). Тежките ориенталски килими за дневната също са вариант, но когато и интериора ви е в същия дух.

Важно за избора на килим е да предвидим, дали ще заложим на естествените вълнени влакна или на изкуствените такива. Естествените вълнени влакна са по-качествени, трайни и при добра поддръжка дълго ще запазят първоначалните си качества. За изкуствените това не важи, те са по-ярки и атрактивни, но лесно се похабяват. Ако все пак заложите на изкуствен килим за интериора на дома, то поне изберете тъкан, а не лепен, защото са по-издръжливи. Изкуствените килими се сменят значително по-често, така че бъдете подготвени и за това.

Сега в съвременния интериорен дизайн навлизат и все повече килими изработени от памук, коприна, юта и коноп, но те са по-солидна инвестиция. Освен това подходящите интериорите за тях са доста по-специфични, така че вълнения килим си остава царят на интериора на дома за сега.