Връзката между секса и оргазмите

Връзката между секса и оргазмите
11 декември 2023

Макар че през XX век човечеството изживява истинска сексуална революция, много хора и досега остават в плен на остарелите митове за сексуалността и оргазма. Е, напълно в реда на нещата, за пореден път ще се опитаме да развенчаем заблудите и да видим каква е истината. Защото някои митове за сексуалността могат да усложнят отношенията между партньорите и да им попречат да се наслаждават на удоволствието от сексуалната близост.

 

Какво очакваме от секса?

 

ЖЕНИТЕ: да допълни пъстрата емоционална палитра от чувства към партньора

МЪЖЕТЕ: единствено и само оргазъм

 

И така: вярно е, че за много жени е важна романтиката, емоционалната близост с партньора. Но всъщност понякога жените искат просто секс с привлекателен мъж и в такива моменти се поддават на плътската съблазън, която няма нищо общо с любовта. Щом една жена вземе такова решение, тя не изпитва никакви угризения. Всъщност, мотивацията при жените да правят секс напоследък доста се е обогатила: например за да им мине главоболието, да отслабват, като начин да успокоят мъжа...

 

А мъжете? Дали наистина очакват само върховния момент? Да, има и такива, но при тях това категорично пречи на удоволствието от целия процес. Истинско удоволствие от секса получават мъжете, които успяват да се наслаждават на всяка стъпка, всеки етап от контакта с партньорката, като за тях е важно не само собственото им удоволствие, но и това на жената до тях.

 

Всъщност много мъже ценят в секса възможността да се насладят на тялото на партньорката си, както и на усещането, че партньорката им се интересува от техните желания. Някои мъже съвсем не очакват само мига на оргазма, а по-скоро се наслаждават на експериментаторския дух на партньорката си и разнообразието при всеки сексуален контакт.

 

Кой достига по-лесно до оргазъм - мъжете или жените?

 

ЖЕНИТЕ: по-бавно

МЪЖЕТЕ: по-бързо

 

За представителките на нежния пол масово се смята, че имат необходимост от малко по-дълго време за достигане на оргазъм. Но всъщност има жени, които се възбуждат също толкова лесно и бързо, колкото мъжете. Има мъже, които имат дори повече нужда (спрямо половинките си) от време и специфична обстановка за сексуална настройка. Равносметката е следната: тук всичко е свързано по-скоро с личните особености на човека, а не с половата принадлежност. Няма строги стандарти

 

Множествените оргазми: удовлетворяващи ли са?

 

ЖЕНИТЕ: разбира се, главно при мастурбиране

МЪЖЕТЕ: не, на тях не се полагат подобни нюанси в секса

 

Всъщност не е вярно, че дамите могат да се наслаждават на множествени оргазми, само когато сами си доставят удоволствие. Според специалистите и според резултатите от много допитвания, жените започват да се наслаждават на удоволствието от многото миниоргазми, когато са натрупали опит, поопознали са тялото си и нуждите му.

 

Имитира ли се оргазъм?

 

Жените: по-често

Мъжете: по-скоро не

 

Ето това си е една голяма заблуда. Вече има достатъчно проучвания по въпроса и се оказва, че средно 25% от мъжете все пак имат случаи, в които се преструват по време на секс и заблуждават партньорката си, че са достигнали оргазъм. Всъщност заблудата, че това се прави по-често от жените, се дължи на факта, че дамите са по-достъпни в даден момент да споделят това. Иначе мотивацията е еднаква и при двата пола: или за да покажат, че са пълноценни в сексуалните контакти, или за да не обидят партньора си, че не може да им достави удоволствие.

 

За съжаление, подобно решение не може да доведе до дългогодишна стабилна връзка, защото в един момент измамата излиза наяве и онзи, който е решил да мами, не може да издържа повече. Така че по-добре е да сме напълно откровени пред себе си и партньора.

 

Има една особеност, но те съвсем не са лишени от възможността да изпитват множествен оргазъм: по принцип, след пълноценен оргазъм, на мъжете са нужни поне десетина минути, за да могат отново да бъдат активни. Това се дължи на самия факт, че при еякулацията се отделят хормоните серотонин и пролактин, които всъщност за кратко действат възпиращо на възбудата. Някои мъже обаче се научават да достигат до оргазъм, без да изхвърлят семенна течност. Именно така успяват да изпитват множествен оргазъм.

И - да, очевидно и за мъжете, и за жените поредицата от миниоргазми съвсем не бледнее пред пълноценно изпитания единичен оргазъм. Напротив! Но и това е вече въпрос на желание и лично усещане.