Изложение и светлина

Изложение и светлина
11 декември 2023

Основа за интериорно надграждане

Доброто осветление е ключов фактор за здравето. То е един от ключовите фактори, които се вземат в предвид при изграждането на сградите. Изложението на всяка една от стаите не е случайно. Архитектите предварително преценяват каква функция ще изпълнява всяка една от тях.

Има четири типа изложения на стая:

- Северно: Тези стаи не са измежду предните редици по осветеност. Те се характеризират със слабо проникване на естествена светлина и са трудни за отопление през зимата.

Тяхната главна цел е да служат като ателиета или за дейности, за които директната светлина и високите температури са неблагоприятни. За да се разреши проблема с отоплението може да се посъдят дървета пред прозореца или да се използва топлоизолация.

Главното осветление чрез изкуствена светлина е добре да идва от настолни лампи или друг тип, който да разпръсква мека светлина. Те трябва да се поставят на ключови позиции, например бюрото, за да има добра осветеност и да се предотврати натоварване на очите.

- Южно: Те се характеризират с добра осветеност придобита от естествена светлина и са подходящи за стаи на членове на семейството, като хол или трапезария.

Проблемът при тях е, че понякога температурите в тях могат да станат непоносими. Тази трудност може да се разреши или чрез поставянето на пердета с леки цветове, бежови или бели.

- Западно: Очаквайте часовете, в които са осветени тези стаи да са следобед. Тази светлина, обаче, затопля стаята прекалено бързо. За предпочитане е да инвестирате в бамбукови щори. Те са естетически по- привлекателни за окото, по- евтини са от другите типове и са направени от естествени материали, което прави изпаренията причинени от жаркото слънце безобидни.

Добре е все пак да оставите начин за естествената светлина да прониква. Малък отвор в щорите откъм лявото ви рамо ще помогне да се почувствате изпълнени с енергия. Ако сте левичар отворът е за препоръчване да е откъм дясното рамо.

- Източно: Този тип стаи са така наречените „сутрешни”. Няма нищо по- добро от това, да се събуди човек от първите слънчеви лъчи. Това изложение е подходящо за спални, кухня или други стаи, в които прекарвате ранните часове.