Как да приготвяме храните на детето

Как да приготвяме храните на детето
10 декември 2023

Приготвянето на храна за дете изисква внимание и знание за хранителните им нужди. Ето няколко съвета:

 

Разнообразие: Предлагайте разнообразни храни от всички групи, за да осигурите всички необходими хранителни елементи.

Свежи продукти: Предпочитайте свежи и натурални продукти пред преработени и консервирани.

Подходящи порции: Адаптирайте порциите към възрастта и нуждите на детето. Избягвайте прекалено големи или малки количества.

Безопасност при приготвяне: Обръщайте внимание на хигиената, избягвайте добавките и се уверете, че храната е подходяща за детска възраст.

Възпитание чрез хранене: Поощрявайте положителен относителен към храната. Обединявайте я с приятни моменти и учене.

Спазване на диетни ограничения: Ако детето има специфични диетни ограничения, следвайте ги стриктно и консултирайте се с лекар или диетолог.

Постепенни въвеждане на нови храни: Въвеждайте нови храни постепенно, след проверка за алергии. Наблюдавайте реакциите на детето.

Възпитание чрез примера: Бъдете положителен пример със здравословни хранителни навици.

 

Спазването на тези насоки може да допринесе за здравословното развитие на вашето дете. Винаги е добре да консултирате се с педиатър или специалист по детска храна:

 

Плодове – Пресните плодове са много полезна храна, която може да се дава на детето още от най-ранна възраст. Според възрастта, нуждите и здравословното състояние на детето, те могат да се дават под формата на компоти, сурови сокове, смачкани сурови или печени плодове.

Компоти – Те са полезни, защото съдържат захар, киселини и соли. Приготвянето им не представлява никаква трудност. Могат да се дават от най-ранна възраст. Особено са полезни за урегулирането на храносмилането у кърмачетата. Можем да почнем с няколко чаени лъжички и да достигнем постепенно до цяла чашка. Компотите приготвяме според сезона им: ябълки, сливи, круши, ягоди, череши, вишни, зарзали, дренки, боровинки и др.

През зимата за компоти могат да ни послужат и сухите плодове. Особено полезни са сухите черни сливи, чийто компот е много полезен против запека у децата и може да помогне по-добре от много други лекарства. На кърмачетата даваме само сока от компота, добре подсладен и прецеден.

Пресни плодове – Нашата земя е богата с много хубави и най-разнообразни плодове. При даването им на децата трябва да се ръководим от сезона, защото най-полезни са добре узрелите и пресни плодове. Също така не бива да се ръководим от модата и в тоя случай. Една млада майка ми написа тревожно писмо от провинцията, че не може да даде на детето си банани, за които прочела някъде, че били много полезна храна, защото в малкото градче, в което живеели, не донасяли банани. Успокоих я, че няма защо да се тревожи за бананите, когато къщата им е пълна с най-хубавите сортове ябълки и запазено до късно грозде.

Със суровите плодови сокове можем да почнем още от третия месец, като правим това постепенно и внимателно, според възрастта и състоянието на детето. Според сезона можем да даваме: Ягоди и малини – измиваме няколко едри и добре узрели ягоди или малини със студена вода и след това като ги държим за дръжките потапяме ги за малко в кипяща вода. След това ги смачкваме в чист изварен съд с лъжичка, подслаждаме, прецеждаме през ситно сито или тънко платно и даваме на детето веднага. Така получения сок не бива да се оставя да седи с часове, защото се замърсява, а през лятото може да почне и да ферментира. По същия начин приготвяме и даваме и сок от череши и вишни, които се понасят много добре и от най-малките деца.

Сок от домати – един добре узрял домат се измива добре и се попарва с вряла вода. С чист, изварен нож се разрязва на две половини и се изцежда с ръка като лимон. Полученият сок се прецежда и подслажда.

Лимоните и портокалите се измиват добре c топла вода и после се разрязват и изцежда сокът им.

Дините и пъпешите преди да се разрежат също трябва да се измие кората им с вода и сапун.

Гроздето се измива добре на течаща вода, потапя се също във вряла вода, смачкват се зърната в чиста чаша, прецежда се сокът и тогава се дава на детето. Не бива, както правят някои майки, да се избелва кожичцата на зърното с ръка и така да се дава на детето. Също така погрешно и опасно е да се дават парченца портокал или мандарина на детето да смуче, както правят някои майки. Ябълките се измиват с гореща вода и сапун, избелват се и най-добре е да се дават сурови настъргани. Така те са полезни и се понасят от всички деца.

Напоследък у нас има специални стъклени рендета, с които ябълката се стърже много бързо, хубаво и чисто. За разнообразие, ябълките могат да се дават и печени или сварени на компот. Когато детето приема мъчно суровите сокове или стърганата ябълка, те могат да се прибавят към сварената вече брашнена или грисена каша, която става по тоя начин по-вкусна, а и работата на майката при храненето се улеснява. Не бих могла тук да изброя всички плодове и зеленчуци, с които е богата нашата земя, но ще кажа, че всички те са полезна и здрава храна за децата.

Месо – Даването месо на детето се практикува много неправилно у нас. Някои родители почват много рано и след като получат лоши резултати: стомашни и чревни разстройства, пъпки и изриви по кожата, спират даването на месо за дълго време. Други пък до късно се страхуват да дават месо на децата и ги оставят много дълго вегетарианци. И едното и другото е неправилно. Най-добре е да почнем да даваме месо в края на втората година.

Почва се с лесносмилаеми меса: пилешко, телешко и прясна риба. На децата трябва да даваме прясно, добре измито и добре сварено или печено месо. Добре се приема от децата и кълцаното месо.

Сирене – Нашето сирене е много добра, вкусна и полезна храна за децата. Добре е то да е прясно, не много солено и меко. За това можем да го поизкиснем в студена вода. Сирене можем да даваме още в шестия месец. Започваме отначало с малки количества (колкото 1 голям орех) в попарката. През втората половина на годината можем постепенно да го увеличим, защото е добра и полезна храна – богата с тлъстини, белтъчини и ферменти.

Шоколад и какао – Дават се с млякото или с млечни храни. Например, за разнообразие можем да примесваме по малко какао в брашнената или фидената каша. Но все пак трябва да внимаваме. Те често докарват запек.

Изкуствени млека и брашна – Те са наводнили пазара под най-различни видове и названия, но трябва да се стараем да минем без тях. Кондензираното мляко се добива от естественото като се подложи на висока температура и се отнеме по-голямата част от водата му. Ако водата се изпари съвсем, се получава мляко на прах. В този случай на млякото предварително се отнема една част от маслото, а се прибавя захар. Като се разреди с вода това мляко добива вид и вкус на естественото мляко, но по състав е изменено, непълно, мъртво мляко, което не може да замести прясното краве мляко и другите пресни млечни и зеленчукови храни.

Млечните брашна се приготвят по същия начин и за тях можем да кажем същото. Зная майки, които купуват тия скъпи брашна с желанието да нахранят колкото се може по-добре детето си. Те трябва да знаят, че тия брашна па никакъв начин не могат да се сравнят с кашичките и пюретата, които сами могат да приготвят в къщи от пресни доброкачествени продукти, а така също и с киселото мляко. Накрая искам да подчертая, че това захранване на детето през първата и втората година трябва да бъде постепенно и систематично. То трябва да бъде една разумна школа на храненето, при която детето да се привикне да яде всичко, за да може след свършването на втората година да седне на масата и да се храни с това, което ядат и неговите родители.