Полезни детски храни

Полезни детски храни
3 декември 2023

Зеленчукови каши - пюрета. Те са едни от най-полезните храни за бебето, защото съдържат полезни вещества, които млякото и брашнените храни не могат да доставят, а които към петия, шестия месец са вече много нужни за детския организъм. Между тях на първо място стои желязото и някои още материали, соли, витамини. Добре е, даже и когато детето е хранено с изобилно майчино мляко, към петия — шестия месец да се посъветваме с детския лекар дали не е вече време то да получи зеленчукови пюрета.

 

Нашата земя дава обилни и доброкачествени зеленчуци и плодове. Почти от всеки от тях се приготвя добро и хранително пюре за храна на детето. Тук можем да изключим, може би, само лютивите чушки. Добре е зеленчуците да бъдат млади и пресни. Почваме от най-познатото и най-лесно за приготовление.

 

Пюре от картофи. Картофите се измиват много добре, после се сваряват и обелват. Обелените картофи се прекарват през ситно телено сито като се трият с дървена лъжица или по- добре с специална дървена гъба. На 150 гр. варено прясно мляко се прибавят 10 чаени лъжички смачкани картофи (около 100 гр. ) 1 бучка захар и щипка сол. Слага се на печката да ври докато кипне и се бърка постоянно. След свалянето му от печката, по желание бихте могли да добавите до една чаена лъжичка прясно масло.

 

Пюре от моркови. Четири-пет моркова се мият много добре, остъргва се или се избелва външната им кожица, нарязват се на дребни парчета, поливат се c вода и се сваряват, докато станат напълно меки. На 150 гр. мляко се поставят 10-12 чаени лъжички моркови, които след сваряването се прекарват през ситно телено сито, като се трият с дървена лъжица. Поставя се още 1 лъжичка или бучка захар и щипка сол. Пюрето се вари около 1/4 час и се бърка постоянно. Ако стане много гъсто, му се добавя малко от водата, в която са се варили морковите.

 

За маслото ще кажа тук, за да не го повтарям при всяко пюре, че зеленчуковите пюрета стават по-вкусни и по-хранителни, ако им се добави по 1 чаена лъжичка краве масло. Но за това трябва да имаме позволението на лекаря, който държи сметка за възрастта и храносмилането на детето. Когато детето може вече да получава масло, то трябва да се слага в кашата или пюрето след като сме ги отнели от огъня, но са още горещи, за да може маслото само да се разтопи, а не да ври.

 

Трябва много да се внимава върху доброкачествеността на маслото, защото старото, почнало да се разваля, масло докарва стомашни разстройства. Ето защо, когато се усъмним в доброто качество на маслото, по-добре да не го поставяме в храната на детето.

 

Пюре от спанак. Около 1/1 кг. млад спанак се изчиства добре от дръжките и жилките и се сварява добре. Изважда се от водата и се прекарва през ситно телено сито. 10-12 лъжички от така стрития спанак се поставя в 150 грама мляко. Поставя се още 2 бучки захар, малко сол и 2 лъжички брашно. Вари се 10-15 минути. Ако се сгъсти достатъчно, може да се добави мъничко от водата, в която се e варил спанака.

 

Пюре от млади тиквички. Това пюре е ценно, като първо пюре от млад зеленчук, с което можем да разнообразим храната на бебето още доста рано през пролетта. То сравнително излиза доста евтино за сезона, защото една тиквичка може да се купи най-много за 4-5 лева и затова може да се препоръча и на семейства с по-скромни средства. Една млада тиквичка се остъргва и нарязва на парчета, увира бързо (за 1/4 час). Прекарва се тогава през телено сито и се прибавят: 150 гр. мляко, 2 бучки захар и леко се посолява.

 

Ако тиквичката е много малка, можете да добавите и 1/2 лъжичка сурово брашно. Вари се 10—15 минути. 1 лъжичка прясно масло придава на това пюре особено приятен вкус.

 

Пюре от домати. Три-четири средно големи, добре узрели домати се измиват много добре и се запарват c кипяща вода, като се слагат да киснат в нея за още 10 минути. Прекарва се тогава през ситно сито, което не пропуска семето. Сварява се каша от 100 гр. прясно мляко, две чаени лъжички брашно, 2 бучки захар и щипка сол. Като поври около 1/4 час, към кашата се прибавят постепенно 6 до 8 супени лъжици от прецедените домати и щом се получи необходимата гъстота се отнема от огъня.

 

Пюре от грах. 250—300 гр. грах се излющва от шушулките и се сварява в слабо солена вода. След като е добре омекнал, прекарват се зърната през гъсто телено сито. 10 чаени лъжици от пресования грах се смесват с 150 гр. мляко, две чаени лъжици или бучки захар и щипка сол и се слагат на печката да кипне. През зимата за същото пюре се използва сух холандски грах.

 

Пюре от зряла тиква. 10—12 лъжички печена или варена зряла тиква се прекарва през сито или през преса за картофи, смесва се с 150 гр. мляко, две чаени лъжици захар и щипка сол после се оставя да заври.

 

Пюре от леща. 10 лъжички добре сварена и прекарана през гъсто телено сито. Лещата, се смесва с 150 гр. мляко, 1 лъжица захар и щипка сол и се слага на огъня до кипване. Това пюре става по-вкусно ако вместо с мляко се приготви c водата, в която e вряла лещата и му се прибави една чаена лъжица масло.

 

Пюре от зрял фасул. В 150 гр. мляко се прибавя 10 лъжички добре сварен и прекаран през ситно телено сито зрял фасул. Той може да се вземе и от този, който варим за обяд, само че преди да му прибавим лука, пипера и да го запържим, прибавяме още 1—2 чаени лъжички захар, малко сол и го кипваме.

 

Пюре от прясно зеле. Сварява много добре 200 гр. прясно зеле, старателно изчистено и настъргано на дребно. След като уври, изцежда се и се пресова. Така приготвеното зеле се смесва c една чаена лъжица брашно, 200 грама мляко, малко сол и 1 лъжичка захар. Оставя се да ври на огъня, докато се посгъсти малко кашата.