Кралицата на фолка Весна Змиянац

Кралицата на фолка Весна Змиянац
30 ноември 2023

Весна Змиянац е призната за „Кралица на фолка” от нейните колеги, изпълнители на сръбска музика.

 

Родена е през 1957 г. в Никшич, Република Черна гора, но след като навършва годинка, родители й се развеждат и тя е отгледана от баба си. Завършва училище в Рибница със специалност „Машинопис”.

 

За първи път пее пред публика в бар, когато е петнадесетгодишна. Но за начало на музикалната й кариера се смята записа на първият сингъл през 1979 г. През следващите 2 години записва общо 6 сингъла, а през 1981 г. издава и първия си албум. Същата години се снима и във филма „Сок от слива”.

 

През 1985 г. прави големия си хит „Неверна моя”, написана от бившия съпруг на Весна Миролюб Кемиш. А следващата година с помощта на композитора Драган Стойкович записва албума „Dođi sto pre”, от който само за 1 месец са продадени 400 000 копия. До края на годината продажбите достигат 600 000. Нейната кариера е в пълен възход и тя се впуска в първото си голямо турне. Следват много концерти и награди, в пресата започва да се говори за съперничеството и с Лепа Брена и то благодарение на последният албум, от който 5 песни стават тотални хитове.

 

Следващия албум „Jedan si ti”, записан през 1987 г. я превръща в „кралицата на фолка” с 8 хитови песни. Продадени ни са повече от 650 000 копия, а тя продължава да печели награди. Следващия албум „Istina” достига почти 1-милионен тираж и затвърждава позицията й на кралица на фолка. Следва третото й турне и за трети поред път печели наградите: Poselu 202, награда на MESAM за певец на годината и наградата на академията за най-популярна певица.

 

През 1989 г. се ражда дъщеря си Никол, като преди това има 2 неуспешни бременности. Но въпреки това през следващата година издава нов хитов албум, а през 1991 г. прави четвъртото си турне, което е нещо невиждано дотогава с озвучителната система, ефектите и остава невероятна следа в шоу бизнеса.

 

По време на войната е във Виена при болната си майка, следващите години прави няколко албума, които нямат същия успех, печели няколко награди, но от 1997 г. прави почивка и се качва на сцената през 2003 г.

 

Нейното творчество обхваща 14 студийни албума, 6 сингъли и няколко компилации, има участия в четири филма и една автобиографична книга. Изнася концерти в България, където е изпълнявала чисто български народни песни.