Съвети за успешно представяне на интервю за работа

Съвети за успешно представяне на интервю за работа
30 ноември 2023

Дори да сте съставили своето перфектно CV и съпътстващо мотивационно писмо, благодарение на които сте направили благоприятно първо впечатление на работодателя, при който кандидатствате за работа, предстои най-важната и най-трудната част – интервюто за работа.

 

А това съвсем не означава, че работата ви е вече „в кърпа вързана“, тъй като ще трябва да се справите с още ред неща. От вашето блестящо представяне на тази толкова важна среща за работа зависи това дали ще спечелите своето ново работно място, или ще го загубите.

 

Има няколко задължителни правила за отлично представяне:

 

1. На всяка цена ясно формулирайте своите цели!

 

Всичко, което правим в своя живот е базирано на определени цели, които колкото са по-точни, толкова по-голям фокус ще имаме, за да ги постигнем в крайна сметка.

Затова и ако преди вашето интервю за работа не си поставите конкретни цели, които определено да са много важни за вас, няма да спечелите работното място. Помнете – не отивате само, за да видите „какво ще стане“, „да мине“ и т.н. С такава нагласа ще съсипете всичко, което дотук сте постигнали.

 

2. Необходима ви е определена стратегия и да си изясните колко точно за вас тази среща е наистина важна!

 

3. Ето кои са позитивните цели, които бихте могли конкретно да си поставите:

 

Да направите отлично първо впечатление;

Да добиете обективна представа за почтеността на работодателя и дали точно от него зависи да бъдете наети на работа;

Да намерите обща и приятна тема за разговор и за двете страни;

Да си дадете ясна сметка още от самото начало дали предлаганото тук вакантно работно място и съответната фирма наистина ще са за вас и ви удовлетворяват;

Да установите ясно какви са точно потребностите на работодателя и да представите адекватно вашите ресурси - образование и придобити способности в процеса на опита като решение на неговите проблеми;

Да демонстрирате ясно, че сте равноправна страна в преговорите, да не страдате от излишно ниско самочувствие.

 

Помнете – трябва ви цел! Ако нямате поне една, със сигурност сте загубени и няма да успеете да направите нужното на пазара на труда отлично първо впечатление.