Сложните професии – стимулатор за ума

Сложните професии – стимулатор за ума
30 ноември 2023

Най-сложният механизъм в човешкото тяло е нашата памет. Затова индивидът, колкото по-сложна професия практикува, толкова тя спомага за дългото и безпроблемно използване на неговия ум. Дори дълги години след самото им пенсиониране, подобен род хора, си остават с бистра памет, нямат проблеми със съсредоточаването и умът им сече като бръснач. Подобно изследване е направено и доказано от шотландски учени.

Специалистите направили експеримент за оценка на паметта, бързината на мисленето и общите умствени способности на 1066 доброволци. Средната възраст на избраните участници била около 70 години.

Паралелно с това проучване учените, провеждащи експеримента, анализирали и вида на дейността, която доброволците са упражнявали преди да се пенсионират.

Текстовете показали, че тестерите, чиято работа е била по-сложна или била свързана с обработка на данни (програмисти, компютърни инженери, адвокати, социални работници, хирурзи и др.), както и работа в обществената сфера и с всякакви хора (учители, професори, психолози, мениджъри, бизнесмени и др.), са събрали най-много точки от теста при решаването на задачи, изискващи добра памет, концентрация, съсредоточеност, бързо и логическо мислене.