Художествено оформление на жилището

Художествено оформление на жилището
29 ноември 2023

Всекидневна стая (хол)

 

Всекидневната стая е помещението, където семейството прекарва свободното си време и вечерите. Тук се четат книги, следят се радио и телевизионни програми, упражнява се любимото занимание и се приемат гости.

 

Това помещение трябва да бъде удобно и уютно, но и да действа ободряващо и стимулиращо. Мебелите и декоративните тъкани са решаващи при избора на основния цвят. Той трябва да съдържа топли тонове — от жълтия до червения. Цветът на тавана трябва да бъде много светъл, за да не предизвиква потискащо чувство.

 

Според големината на стаята можем да подберем тонове с червеникави или със синкави нюанси. Съпровождащите цветове може да се внесат чрез декоративни тъкани, художествени предмети и стайни растения.

 

Спалня

 

В спалнята прекарваме почти 1/3 от живота си и не е безразлично как ще изглежда тя. Много хора страдат от безсъние. То може да се отстрани дори с подходящото оцветяване на помещението, което ще въздейства освежаващо и успокоително.

 

Тиха, успокояваща нервите атмосфера се постига чрез зеления цвят. Тонът и наситеността на цветовете зависят от големината и височината на стаята. Контрастите трябва да бъдат ненатрапчиви, за да не създават голямо напрежение. Често те се постигат чрез мебелите и декоративните тъкани.

 

Детска стая

 

Оформянето на детската стая зависи от възрастта и пола на децата. По принцип тя трябва да действа ободряващо и да стимулира децата към весели, радостни игри.

 

Предпочитаните цветове, обусловени от възрастта, като червено и оранжево при по-малките и жълто и зелено при по-големите деца, трябва да са застъпени богато. При избора на цветовете най-добре е да оставим децата сами да си кажат думата. При деца на различна възраст избирането на основния тон трябва да стане според желанието на по-малките, тъй като те повече стоят в стаята, отколкото по-големите. Различните желания на няколко деца може да обединим в хармонична комбинация чрез подбора на декоративните тъкани или чрез изграждането на декоративна стена.

 

Работен кабинет

 

Работният кабинет за умствен труд трябва чрез своето цветово оформяне да създава спокойна, уравновесена, но стимулираща умствената дейност и повишаваща съсредоточеността атмосфера.

 

За да се отразява тя добре на здравословното състояние и творческите сили, обезателно да се обърне внимание на разположението и осветлението на работния кабинет. Слабо наситен жълт цвят действа стимулиращо, синият излъчва спокойствие.

 

Следователно основният тон може да бъде жълт или син, но да не се нанася фронтално и по този начин да се натрапва, а да се нюансира със сиво. Съпровождащите цветове се внасят чрез мебелите. Оптически центрове за разтоварване могат да се създадат чрез картини според вкуса, чрез стайни растения или цветни функционални плоскости.

 

Кухня

 

Преди всичко в кухнята трябва да има условия за спазване на хигиената. Това помещение трябва да бъде светло и чисто. Белият, зеленият и синият цвят създават впечатление за чистота. Зеленият и жълтият освежават.

 

Цветът на мебелите и разположението на помещението определят избора на цветовете. При бели мебели е подходящо стените да са оцветени в зелен цвят. Според това, дали прозорците гледат на север или на юг, зеленият цвят може да се направи по-топъл посредством жълти нюанси или по-студен чрез сини нюанси. Цветните мебели изглеждат добре на светлосив фон(при южно изложение), или на фона на слонова кост (при северно изложение).

 

Съпровождащите цветове с по-голяма наситеност се внасят с пердетата или подовата настилка. Общия вид на кухнята при бели или много светли мебели, както и при светлосини или с цвят на слонова кост, можем да освежим или раздвижим с кухненските съдове, оцветени в оранжево, червено, зелено или синьо и жълто.

 

Чрез избора само на два подходящи цвята на кухненските съдове, например синьо и жълто или червено и зелено, може да се засили впечатлението за ред и чистота.

 

Баня

 

Банята трябва да излъчва чистота и свежест, но не и хлад. Често банята е облицована с плочки. Тогава горната част на стената и тавана се оцветяват в подходящ цвят спрямо плочките.

 

При черни плочки можем да боядисаме стените и тавана в слонова кост, в светложълто или розово, при зелени плочки - също в слонова кост или в много светлочервено, при бели плочки - в бежово или в зелено.

 

Тези тонове обаче можем да използваме само като отсенка на бяло - следователно съвсем слабо наситени.

 

Ако банята не е облицована с плочки, а стените й са гладки, имаме по-големи възможности. Тогава можем да комбинираме сини тонове в контраст с жълти, а върху малки плоскости да нанесем по-наситени контрастни шарки.