Можем ли да извлечем полза от лошото настроение?

Можем ли да извлечем полза от лошото настроение?
13 февруари 2023

 

Полза ли? Това са глупости“, ще кажат някои от Вас, но наистина дали е така…?

 

Струва ли си на всяка цена да избягваме тъгата, раздразнението и гнева? Според нови проучвания от тези чувства би могло да се извлече някаква полза... Ето как:

 

Редуването на печал и радост е важно за мотивацията

 

Психолозите от Гентския университет (Белгия) установили, че хората, чието настроение се лута между тъгата и радостта през целия ден, работят по-ентусиазирано (за разлика от онези, които през целия ден са в едно и също настроение).

 

Според учените това доказва важността на емоционалното превключване за поддържането на ритъма. Трябва да разберем, че стресовите събития - като например конфликтите с колегите, грешките и сривовете - са неизбежна част от работния процес, казват изследователите. Негативният опит провокира хората да действат и ги кара да са по-концентрирани.

 

Приемете тъгата си - така ще ви безпокои по-малко!

 

Понякога ни притесняват не толкова самите емоции, а фактът, че ни се струват неправилни и неуместни. Психолози от Колорадския щатски университет анкетирали 365 студенти за това как се отнасят към положителните и отрицателните емоции. След това, в продължение на три седмици, изследователите ги наблюдавали и фиксирали как едни или други емоции влияят на психологическото им състояние.

 

Като цяло, повечето млади хора показали очакваните последствия от емоциите - например се оплаквали от умора и главоболие заради меланхолични настроения и обратното - не забелязвали тези проблеми в състояние на подем. Но се оказало, че онези, които се отнасяли към негативните емоции спокойно, страдат по-малко от тях. А другите, които се сърдели на себе си заради своята унилост и потиснатост, усещали още по-рязък спад на силите.

 

Понякога е полезно хубавичко да си поплачем

 

Има моменти, в които вместо да сдържаме сълзите си, които напират в очите ни, си струва да им дадем да бликнат. В експеримент на екип психолози и психиатри от Питсбъргския университет (Пенсилвания, САЩ) 97 студентки в продължение на два месеца отбелязвали в дневник моментите, когато не са могли да сдържат сълзите си. 60% съобщили, че след като си поплакали, настроението им не се променяло. Но 30% си признали, че след изливането на сълзите се чувствали по-добре. При това колкото по-силен, но не дълъг, бил плачът им, толкова по-силно било облекчението след това.

 

По-убедителни сме, когато страдаме

Психолози от Университета на Нов Южен Уелс (Австралия) показвали на доброволци кратки филми с цел да предизвикат тяхната тъга или радост. После ги помолили да измислят аргументи, с които да убедят въображаем събеседник в своята гледна точка по спорен проблем. Този опит се повтарял няколко пъти и винаги тези, които били в лошо настроение, предлагали по-убедителни аргументи. Според учените тъгата кара хората да бъдат по-съсредоточени и внимателни.

 

Леката депресия помага да усещаме по-добре емоциите на другите

 

В състояние на депресия човек се чувства самотен и отделен от околния свят. Но психолозите от Кралския университет в Кингстън - Канада, установили, че леката депресия наистина повишава способността ни да разпознаваме емоциите на хората дори по фотографии, на които се виждат само очите им.

 

Факт е обаче и един нюанс: депресията обикновено е съпроводена с ниска самооценка и хората, които изпадат в такова състояние, невинаги могат правилно да тълкуват чуждите емоции (например могат много по-лесно да решат, че другите им се сърдят или ги осъждат за нещо).

 

Лошото настроение не понижава остротата на ума

 

Можем ли да работим, независимо от това в какво настроение сме? Психолози от Лондонския университет предложили на участници в едно изследване в продължение на пет дни да правят различни интелектуални тестове за концентрация, памет и скорост на обработка на ин-формацията. Условието било всеки ден, преди работа, участниците да попълват анкета за своето настроение. Показателите на продуктивността и настроението се колебаели през цялото време на изследването, но като цяло не била открита връзка между тях. С други думи, лошото настроение не влияело по никакъв начин на работата на мозъка.

 

Стресът стимулира аналитичното мислене

 

В експеримент на холандски психолози студенти, които изучавали бизнес дисциплини, гледали видеозапис с инструкции и мотивираща реч на техни преподаватели. В някои случаи наставникът говорел с уверен и бодър глас, като се усмихвал и с цялото си същество излъчвал радост, а в други - точно обратното: изглеждал разтревожен, неспокоен.

 

Студентите, които получавали напътствия от наставника в добро разположение на духа, се проявили по-добре при изпълнението на задачите, свързани с креативност. А онези, които били инструктирани от тревожния преподавател, се справяли по-добре в задачите, които изисквали аналитично мислене.

 

Усещането за потиснатост ни прави по-внимателни

 

Австралийските психолози изяснили още, че хората в потиснато настроение се отнасят по-внимателно към несъответствията в информацията. Изследователите показвали на доброволците филм за пътно произшествие, а после молели някои от тях да си спомнят тъжни събития от живота. След кратък период от време им задавали въпроси по филма, сред които имало и уловки (например дали са забелязали пожарникар с маркуч). Онези, на които напомняли за събития, свързани с усещането за тъга, като цяло били доста по-точни в спомените си.

 

Когато сме тъжни, е по-трудно да ни измамят

 

Учени изяснили, че тъжните хора по-лесно разкриват лъжците по изражението на лицето, жестовете и други признаци. На участниците в специално изследване показвали видеозаписи, където различни хора давали показания по повод на кражба. Някои от тях казвали истината, други лъжели. Онези от участниците, които преди началото на опита гледали филми с тъжен край, по-лесно и по-често от другите посочвали измамниците.

 

Тъгата е признак на осмислен живот

Казват, че само глупакът е винаги щастлив. Американско допитване, публикувано през 2022 г. , показало, че онези хора, които смятат живота си за смислен, често изпитват тревога, стрес и безпокойство. Така че, според психолозите, е добре да се поощряват хората да действат, независимо от вероятността да загубят спокойствието си и моментното си щастие.