Изяществото на една водна градина

Изяществото на една водна градина
29 ноември 2023

Типове водни градини и как да си ги направим?Градинарство – чудният свят на растенията. Да отглеждаш разнообразни видове стайни цветя, цъфтящи храсти, декоративни дървета и да се потопиш в природата. Всяко едно растение и жив организъм и изисква от градинарите грижи и любов. Ако сте сред любителите на цветята и имате вкъщи малка градинка или балконски оазис от зелени и цъфтящи видове – то нека ви разкажем и за една по нестандартна градина. Говорим за водната градина.

Можете съвсем лесно и сравнително бързо да си я направите и вие, стига да имате желание. Напоследък водните градини стават все по-популярни и това се дължи главно на тяхната изящна опростеност и красотата им. Ето и малко повече за водната градина…

Градинарство – да си направим водна градина у дома!

Водните градини се класифицират към изкуствените водоеми и обикновено в тях се отглеждат или декоративни риби, или водни видове растения, или и двете наведнъж. За да бъде една водна градина в синхрон със заобикалящата я среда, тя трябва да се впише добре в нея.

Как става това? С помощта на неподвижни екстериорни декоративни елементи, като водопадчета, мини скулптури и декорации, декоративни камъни, фонтани и прочие. Можем да разграничим в практическото градинарство общо около шест вида водни градини. А, именно – контейнерни и изкуствени, които можете да си направите и вие в градината. Останалите три вида са изградени на естествени водоеми – тоест на потоци, реки или езера.

За една водна градина в домашно градинарство е много важно да има кислород. Кислорода се набавя, когато изградите правилни стени от подредени камъни или по скоро оформите мини водопад в центъра на вашия воден зелен оазис. За растенията ви във водната градина водопада ще е източник на свежа вода и кислород, което ще ги направи по-красиви и здрави.

Можете да отглеждате различни сукулентни видове по камъните. В изкуственото ви езерце да комбинирате водни лилии или лотоси. Като цяло дренажа е много важен и в тази градина, също както и в обикновената такава. Задържането на плесени и застоялите води, може да разболеят растенията ви и така да загубите част от тях. Затова използвайте помпа за еарация.

Когато искате да си оформите водна градина у дома, трябва да знаете че растенията за нея делим на подводни, развиващи се по края на градината и такива по брега на водоема. Подводните растения поставяте в контейнери под водата (на около 50см. дълбочина). Както вече споменахме те са водни лилии или лотоси най-често. Пограничните е добре да са сукуленти, а може и водорасли да си отгледате.

Ако искате добра среда във вашата водна градина, добре е да я населите с рибки. Те ще почистват налепите и отложените плесени. Едно градинарство може да бъде много разнообразно, така че направете си воден кът у дома и зарадвайте близките си!