Вино от ябълки и круши

Вино от ябълки и круши
20 ноември 2023

За производство на ябълково вино се използват сочни и ароматни плодове, които са с достатъчна киселинност и съдържание на захар. Най-подходящи сортове са т.нар. Ренета, Златна пармена, Зимна бананова и др. Висококачествено ябълково вино се получава от дребните плодове, защото ароматните вещества са локализирани предимно в кората.

 

Начин на приготвяне: измитите и почистени ябълки се нарязват на малки парчета и след това се смачкват. Тази процедура трябва да се извършва бързо, защото плодовете започват да потъмняват и така се губи съдържанието на витамин С в сока.

 

В получения сок се добавя 5-10 грама серен двуокис на 100 литра като се подсилва с 10-15% захар. След два часа се заквасва с квас от активни дрожди, както се прави при вината от грозде.

 

След като ферментира, виното се отделя от утаилата се кал и се съхранява на хладно и редовно се долива със здраво вино.

 

От ябълки може да се приготви висококачествено вино и без да се слага захар, но то ще бъде с ниско съдържание на алкохол и лесно ще се разваля. Затова когато се приготвя вино от ябълки, е необходим по-голям опит от човека, който го прави, както и знания за това каква е процедурата и как се съхранява това вино.

 

За да направим вино от круши, по-известно като пуаре, трябва да имаме предвид, че някои сортове от този плод съдържат малко киселини, а други пък имат много дъбилни вещества. Затова само от някои сортове с ароматни плодове се получава качествено вино.

 

Най-добро вино от круши се прави от сортовете, чиито плодове имат умерена тръпчивост и киселинност. За направата на такова вино не трябва да се слагат презрели круши, защото от тях сокът се отделя много трудно. Процесът на ферментация се затруднява от недостатъчното съдържание на азотни вещества в крушите.

 

Начин на приготвяне: За да може нормално да се развият дрождите, трябва да се добавят на всеки десет литра сок 2-3 грама амониев хлорид /нишадър/ или амониев фосфат. Виното от круши се прави в същия ред, както и виното от ябълки.

 

Висококачествени вина от круши се получават и когато се смесят круши и ябълки в съотношение две към едно. Приготвянето на това вино също е деликатна процедура и производителите му трябва добре да са запознати с основните правила на винарството.