Лична хигиена на болните

Лична хигиена на болните
20 ноември 2023

Много голямо значение за правилното протичане на лечението заема поддържането на чистотата на тялото му. Чрез къпането редовно се отстраняват излишните люспи от физиологично подменящия се епидермис, което освобождава порите на кожата и осигурява дишането й, което от своя страна води към правилно и интензивно излъчване. Къпането не се препоръчва само на болни с открити кръвоизливи или пресни рани.

Банята трябва да е предварително затоплена (20 – 25 градуса по Целзий). По-леко болните се мият под душ със сапун и вода, чиято температура трябва да е около 37 градуса. Останалите болни се къпят седнали във вана, а при отсъствие на такава в дълбоко корито. Преди поставяне на болния в съда за къпане е наложително измерване на температурата с термометър.

Изтощените болни се придружават до банята и при необходимост се къпят от член от семейството, а при болнично лечение от помощния персонал. Трябва да се знае, че в никакъв случай болния не трябва да се оставя без надзор, защото има вероятност да му прилошее. В такъв случай той се извежда веднага от банята и се поставя в легнало положение с ниско положена глава и се веднага се търси лекарска помощ.

Болните, които поради тежкото си състояние не могат да стават от леглото се изтриват няколко пъти в седмицата с тампон, напоен в топла вода или спирт. При изтриването трябва многократно да се сменят тампоните като се започва винаги от лицето през тялото до краката.

Болният не трябва да се съблича напълно, а се открива само частта от тялото, която ще бъде измивана и след това веднага се облича преди да продължим с останалите. Ръцете на болния се мият преди всяко хранене или ходене до тоалетна. Ако болният е неподвижен устната кухина се почиства с марля потопена в кислородна вода. Ако езика е обложен с налепи се почиства с разтвор от вода с глицерин или натриев бикарбонат. Сухите и напукани устни се намазват с боров вазелин или глицерин.

Изкъпването на болния трябва да се съчетава освен с обличане на чисто бельо и дрехи, така и с смяната на чаршафите и изтупване на одеялото. Тежко болните в никакъв случай не трябва да стават от леглото. Смяната на завивките става като обърнем тялото на едната страна докато оправим половината легло и след това продължим по същия начин за другата част от леглото.

Чаршафите трябва да са винаги добре опънати за да се предотврати появата на декубитуси (протривания). Наличието на твърди частици от хранителни остатъци, неравности по дюшека и неподвижното положение на болния също допринасят за образуване на декубитуси. Кръвоносните съдове по местата, където са се образували се притискат, настъпва обезкървяване и се нарушава храненето на кожата. Това довежда до поява на рани, които поради неподвижността на тялото трудно заздравяват.

При опасност от поява на декубитуси два пъти дневно се извършва фрикция на кожата с камфоров спирт или вода с оцет. Това подобрява кръвообращението и заздравява кожата. При поява на зачервяване по кожата тя се намазва с цинкова паста.

При наличие на рани те трябва грижливо да се лекуват – почиства се кожата около тях, посипват се с със сулфонамиден прах и се поставя стерилна превръзка. Масажирането на тъканите около раната подпомага по-бързото им оздравяване.

Личната хигиената на болния съвсем не е маловажна част от самото лечение, а напротив тя е от първостепенно значение за постигане на бързо и окончателно оздравяване на организма на болния. Днес все повече се държи на добрата хигиена в здравните заведения, което е предпоставка за по-доброто здравеопазване и лечение в България, отколкото бе в миналото.