Избор на нов автомобил – полезни съвети

Избор на нов автомобил – полезни съвети
19 ноември 2023

Избор на нов автомобил е не лека задача с оглед на огромната инвестиция, която ще бъде направена от страна на купувача. Въпреки, че купуването на нов автомобил е по-рентабилно според мнозина, то проучването и огледа на колата, която ще купим от автосалона е важна част предшестваща покупката ни. Ето и някои ключови моменти, които да имате наум.

Проучване на марки коли предлагани на пазара

Когато искате да си купите нова кола не залагайте само на една марка или модел. Изберете поне няколко отговарящи на критериите ви. Когато се спрете на няколко марки, винаги проучете онлайн, какви са отзивите за тях, колко ще струва бъдещата им поддръжка и консумативи, какъв е разхода на гориво и неща от сорта. Най-добрият вариант е да се консултирате в сервиз за евентуалните фабрични повреди и колко ще ви струват те, защото в автосалона няма да ви кажат истината на 100 процента! Добре се информирайте и относно цената, защото понякога автосалоните имат различни оферти и е добре да изберете най-подходящата все пак.

Оглед на колата в автосалона

Огледа на самия автомобил винаги се дели на външен, вътрешен и оглед на това, което е под капака на колата. Външния оглед цели да установите дали няма фабрични дефекти по боядисването, лакирането, калниците, фарове, стопове, стъкла и уплътнения, гуми и така нататък. Вътрешния оглед най-вече се фокусира върху дамаската на колата, волана и педалите и най-вече електрониката и нейната функционалност по таблото. Под капака на автомобила оглеждате двигателя, казанчетата за течности, като антифриз и масло, връзките и уплътненията на маркучите.

Всичко това е доста специфично и най-доброто решение е да отидете на огледа с професионалист разбиращ от автомобили. Разбира се само с гледане нещата не се установяват, така че покарайте колата. Задължително е да я закарате и на реномиран сервиз за основен преглед, преди да вземете окончателно решение, дали ще купите автомобила!

Избор на нов автомобил с фабрична газова уредба

Когато се спрете на кола нов внос и то с фабрична газова уредба, задължително обърнете нужното внимание на електрониката в купето, на газовата бутилка в багажника и направете нужните проверки при специалисти, за да сте сигурни, че автомобила на газ е безопасен!

Закупуването на нова кола не бива да ви успокоява с факта, че тя е нова. Винаги си имайте едно наум за евентуални капани и добре оглеждайте всеки един детайл, за да не хвърлите парите си напразно и да сте чест посетител в сервиза в последствие.