Видове домакински съдове

Видове домакински съдове
11 февруари 2023

Съдове от огнеупорно стъкло - Да се готви в такива съдове е приятно и удобно. Яденето в тях не загаря, защото домакинята може да наблюдава доколко е извряла водата, достатъчно ли се е сгъстил сосът и т. н.

Ще изброим няколко съвета за правилното използване на тези практични съдове, които същевременно са крехки, поддаващи се на пукване или счупване:

В загрят огнеупорен съд не наливайте никога студена вода или сос, не поставяйте дори студени продукти. Когато слагате огнеупорния съд върху печката, внимавайте тя да не е много силно нагрята. Преди да сложите съда на печката, проверете дали той е добре изсушен отвън. А когато се налага доливане на вода в ястието, отдръпнете съда от огъня. Внимателно наливайте течността и следете тя да пада в средата на огнеупорния съд, и да не допира до стените.

При готвене дъното на съда винаги трябва да e покрито с течност или мазнина. Ястията в огнеупорен съд подгрявайте на тих огън, като ги бъркате полекичка.

В огнеупорните стъклени съдове, поставяйте за готвене само това, което може да влезе и да се събере вътре.

Алуминиеви съдове - Тези съдове също имат широко приложение в съвременната кухня. Те са леки, почистват се лесно, не се напукват при силен огън, не се олющват. Въпреки това те трябва да се пазят от притискане и удар, защото се деформират.

При покупка на алуминиеви съдове спирайте се на по-дебелите. Те са по-трайни и по-трудно се поддават на деформиране. В тенджера, чието дъно е с двойна дебелина, не загаря нито млякото, нито ястието. Измивайте добре употребените алуминиеви съдове със сапун и вода. Избягвайте да ги търкате с пясък или телчета за миене - те издраскват алуминия и причиняват малки дупчици.

Дървената пепел също е вредна за алуминиевите съдове; от пепелта те потъмняват, загубват лъскавината си, преждевременно изтъняват и се пробиват. Измитите алуминиеви съдове не захлупвайте да се изцедят или ги забътшете със суха кърпа, но не ги слагайте мокри в домакинския шкаф. Алуминият се разяжда и пробива от основите и киселините, затова избягвайте да държите в алуминиеви съдове горещ солен разтвор или оцет, кисело мляко, солена риба, солено сирене или масло, както и ястия с картофи и червени домати. Алуминият не разрушава и не разваля хранителните продукти при готвене.

Емайлирани съдове - Поради хубавия си външен вид и леко почистване емайлираните съдове не отстъпват на алуминиевите съдове. За да се съхранят годни за по-продължителна употреба, налага се да се спазват известни правила. Емайлът се напуква при рязка промяна на температурата. Ето защо избягвайте да слагате гореща емайлирана тенджера върху студена и мокра подложка или студена празна тенджера върху силно нагрята печка и електрическия котлон.

Емайлът се напуква, когато се нагорещява само част от дъното на тенджерата. Ето защо не слагайте върху малък котлон голяма тенджера. Емайлът се напуква, когато при пържене дъното на емайлирания съд е покрито само отчасти с мазнина. Емайлът се напуква и при удар.

Когато ястието загори и го прехвърлите в друг съд, не наливайте веднага студена вода в загорялата тенджера, за да не се напука емайлът. Емайлът се поврежда и отънява от основите и киселините. Ето защо избягвайте да държите продължително време в емайлирани съдове оцет, да варите сапун и др.

Повредените от вътрешната страна емайлирани съдове извадете от употреба! Веднаж повреден, емайлът продължава да се оронва. При най-малък удар, при силно нагряване, при допир с прибори за хранене, частици от него е възможно да попаднат в храната и да станат причина за нежелателни последици.

Употребените емайлирани съдове се мият с течаща вода и сапун. Замърсените с мазнини съдове се чистят чрез триене със сода за хляб и сапун.

Загорелите емайлирани съдове се измиват лесно, като се накиснат с вода, в която има 1 чаена лъжичка сода за хляб. Загорялата тенджера ще измиете по-лесно, ако я поръсите обилно със сол и я оставите да престои така няколко часа. Не подсушавайте измитите емайлирани съдове върху гореща печка!

Бакърени (медни) съдове - Такива съдове, се употребяват много рядко в домакинството. Бакърените съдове трябва да са винаги добре калайдисани, защото при допир с бакъра киселините на някои зеленчуци и плодове образуват меден окис, който е силно отровен.

Новокалайдисаните бакърени съдове се чистят, като в тях се сипе вода и се загрее до завиране. След това се излива, а съдът се изтърква с брашно, сода бикарбонат или дървена пепел и след това се изплаква с изобилна чиста вода. След употреба бакърените съдове се мият с вода и сапун.

Железни и тенекиени съдове - Железните съдове, като тави за печене, тигани и др. , се измиват добре със ситен пясък и сапун. Те се подсушават веднага и се поставят на сухо място, за да не ръждясват.

Железният тиган, за да добие лъскавина и приятен вид, след измиване, се изтърква с гореща сол. Ръжда по железни съдове се отстранява чрез търкане с дървена пепел и ситен пясък. След това съдът се измива с топла вода и сапун, после се подсушава.

Новите тенекиени съдове (тавички, форми) се предпазват от ръждясване, като се обтрият с мас и се загреят във фурната. Ръжда по тенекиени съдове се отстранява чрез търкане със зелен домат, разрязан на две, или с разрязан суров картоф.

Тенекиените тавички и форми се измиват добре със студена вода, в която има сода бикарбонат. Накрая съдът се изтрива с мека вълнена кърпа. Съдове и форми от черно тенеке се мият със содена вода. Изсушават се върху печката или обърсват с мека хартия. Мазни съдове от черно тенеке се почистват, като се търкат на сухо с мека хартия и сол.

Пръстени съдове - Много наши ястия, като гювеч, зрял боб, попска яхния, стомна-кебап, капама и др. , стават особено вкусни, когато се приготвят в пръстен съд.

Пръстените съдове с глазура преди употребата им e желателно да се изварят с вода, в която се прибавени 1 чаша оцет и 2 супени лъжици сол. Пръстените съдове след употреба се мият със сапунена вода, а при нужда се изтъркват с дървена пепел.

Оставяйте винаги открити пръстените съдове. Захлупени с капак, те добиват неприятен тежък дъх.