Защо да си вземем котка

Защо да си вземем котка
18 ноември 2023

Взели сте решение да си купите домашен любимец, но не знаете какъв да е той? Е, нека ви предложим един великолепен избор – това са котките. Те внасят топлина и цвят в дома ви и разнообразяват живота ви. Освен това, не са особено трудни за отглеждане – не изискват чести разходки.

И, докато никак не е лесно да решите да оставите куче само вкъщи, то с котките не съществува подобен проблем. Една котка няма да започне да гризе пантофите ви, да разкъса книгите ви или да напикае дивана – тя просто ще се възползва от това, че вас ви няма, за да се наспи.

Гушкането на домашния любимец действа терапевтично – успокоява, сваля напрежението и облекчава чувството за самота, но котките разполагат с още една черта, която е в тяхна полза – те мъркат. Това успокоява човешката психика, сваля стреса и подобрява настроението, а освен това писаните могат да усетят, ако някъде ви боли и, лягайки там, намалят отчасти болката (според редица проучвания).

Котките действат силно положително върху децата, особено ако те страдат от психически заболявания или страхове. Котето може да бъде изключително добър приятел на детето ви, помагайки му да преодолее страховете си и да се научи на отговорност.

Всеки, който има домашен любимец, може да ви каже, че ако не често, то поне понякога говори с него. Не, това не е лудост, а точно обратното.

Животните могат да са чудесни събеседници, когато човек иска да сподели нещо, а няма с кого, плюс това те никога няма да ви се присмеят, да откажат да ви изслушат или да ви критикуват. Котките са и изключително нежни животни и могат да внесат доброта и усещане за близост в живота ви.

Ако ви е омръзнало да спите сами, знайте, че котките са чудесен партньор са сън, а и умеят много добре да ви стоплят, когато сте измръзнали. Като цяло, котетата са чудесни домашни любимци, които бързо ще заобичате.