Лозаро-винарски региони в България

Лозаро-винарски региони в България
18 ноември 2023

Макар и малка на площ, страната ни има много пъстра и качествена винена карта, позната на ценителите от цял свят.

Лозаро-винарските региони у нас са подвластни на характерния климат, който е мек, лятата е топло, а зимата хладна. Дъждовете и тепмературите в страната са оптимални за популациите на лозите, а разнообразните почви благоприятстват растежа на лозята, зреенето на гроздето и произвеждането на качествено червено и бяло вино.

Лозаро-винарските региони условно са разделени на пет района на север и юг от Стара Планина.

В Северния район се намират сертифицираните за произвеждането на квалитетни вина с гарантиран произход области като Русенска, Ломска, Ловечка, Видинска, Свищовска, Лясковска, Плевенска и Сухиндолска. Той дава най-вече сортовете "Гъмза", "Мускат Отонел", "Мерло", "Каберне совиньон", "Памид", "Шардоне" и "Алиготе". Той дава на пазара изключително квалитетно сухо бяло вино, някои пенливи и червени вина.

Южният лозаро-винарски регион с области като Асеновградска, Брестовишка, Любимец, Пещерска, Старозагорска, Чирпанска и Хасковска е царството на червените гроздета, подходящ за развитието на масиви от типа "Каберне совиньон", "Мерло", "Червен мискет", "Мавруд" и "Памид", респективно и за добиването на високо ценени червени винени видове.

В Източния район и познатите на ценителите на хубавите вина региони като Ексиноград, Бургаски, Варнски, Великопреславски, Поморийски, Търговишки, Ханкрумски и Шуменски, най-изявени са фините сухи и полусухи бели видове вино, а сред основните сортове трябва да отбележим "Димят", "Траминер", "Мускат отонел", "Шардоне" и "Совиньон блан".

Малкият иначе по площ Югозападен район, където процъфтяват престижни центрове като тези в Благоевградско, Дамяница, Мелнишко, Петричко, Санданска и Хърсовско, дава на винарството лозя, богати на "Широка мелнишка лоза", както и "Мерло", "Каберне совиньон" и произвежда за пазара редица популярни и търсени червени сухи вина.

Подбалканският район /с центрове в Карловско, Славянци, Сливенско и Сунгурларско/, е подходящ за развитието на "Червен мискет", "Мерло", "Ркацители", "Ризлинг" и "Каберне совиньон". Оттук произхождат няколко високо квалитетни полусухи и сухи бели винени видове, а в по-малки количества и червени вина, както и някои ароматични вина.