Подготовка за празничната нощ

Подготовка за празничната нощ
17 ноември 2023

Всички по-големи празници не минават без декоративни свещи, затова отсега пригответе поставките им. Стъклените и керамичните чашки и купички са много удобни за украса на тържествената трапеза, но понякога се почистват трудно от остатъците от старите свещи.

 

Ето как може да стане лесно - сложете поставките във фризера за няколко часа (за да се свие парафинът от студа) и после ще го извадите от съда без никакво усилие.

 

Измийте с топла вода и препарат за миене на съдове, подсушете с кухненска кърпа до блясък, като за празник. След украсата на масата идва ред на официалните прибори за хранене. Ако са потъмнели, може бързо и лесно да блеснат. Поставете ги в алуминиев съд и ги наръсете със сода-бикарбонат (за хляб). Полейте ги с кипяща вода и оставете, докато по-тъмните петна изчезнат. След това ги изплакнете добре и ги излъскайте с мека памучна кърпа.

 

Обичате аромата на елхови клонки и сте си купили коледното дръвче за украса на дома. За да го запазите свежо за по-дълго, отрежете 1 см от долния край на стъблото, поставете го в кръстачката и след това закрепете елхата в по-широк съд с мъничко вода на дъното, за да може да покрие кръстачката и то да „пие" вода.

 

Елхата обича по-светли и по-хладни места, така че не я подреждайте близо до отоплителни тела в стаята. Искате да освободите по-голямо пространство за танци в празничната нощ, като преместите някои мебели от средата на хола до стената, но се опасявате, че ще издраскате подовата настилка?

 

Ето един лесен начин - навийте на руло 2 хавлиени кърпи, поставете ги в двата края на съответния мебел и придърпайте с плъзгане до желания ъгъл. Същата работа може да свърши и малко килимче, одеяло или някоя по-плътна завивка.

 

След като вече сте готови с подготовка, поканете приятели и празнувайте на воля. Весело изкарване!