Здравословна храна – плодове и зеленчуци

Здравословна храна – плодове и зеленчуци
17 ноември 2023

Няма съмнение, че всички плодове и зеленчуци са най-важните хранителни групи, които носят вещества, необходими за правилната функция на организма – въглехидрати, витамини, органични киселини и т.н.

 

В тях има антиоксиданти (които забавят стареенето на организма и предпазват от сърдечно-съдови и ракови заболявания, освен това подобряват имунитета), витамини от група В (действат положително върху храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата системи), калий (който сваля високото кръвно и намаля вероятността за мозъчен инсулт), магнезий (който също намаля високото кръвно, освен това успокоява нервната и храносмилателната системи), желязо (което е важно за кръвта и за обмяната на веществата), фолиева киселина (предпазва от болести на черния дроб, грижи се за растежа на младия организъм), биотин (важен е за обмяната на веществата, както и за костния мозък, кожата, космите и ноктите).

 

Консумацията на плодове и зеленчуци действа профилактично срещу някои видове рак, срещу заболявания на бъбреците, черния дроб, жлъчката, сърдечно-съдовата система (като артеросклероза, инфаркт на миокарда и други), както и срещу затлъстяването и остеопорозата.

 

Трябва да приемате плодове и зеленчуци всеки ден. Не се притеснявайте, че можете да напълнеете от тях – това вярване е грешно, понеже тези храни са нискокалорични.

 

Плодовете и зеленчуците се консумират пресни и сурови, а също така необелени (но добре ги измийте), защото при термична обработка или при обелване се унищожават доста от полезните вещества в тях. Трябва да се складират на стайна температура или в хладилник, като може и във фризер (за не повече от 10 месеца).

 

Ежедневно, режимът ви на хранене трябва да включва около 400 грама плодове и зеленчуци. Можете, например, да хапнете пресен плод или салата от свежи зеленчуци. А ако задушите зеленчуци на пара, те би могло да се гарнират към основното ястие.

 

Или пък плодовете могат да заместят десертите. Прясно изцедения плодов сок е повече от чудесен заместител на газираните напитки и е желателно да се приема по всяко време, а освен полезен е и вкусен, и освежаващ.