Грижа за децата или работеща майка?

Грижа за децата или работеща майка?
17 ноември 2023

Децата или работа, наистина интересен казус?!

Усещането за вина е доста обичайно за повечето майки. Те винаги се чувстват зле, когато загубят търпение и избухнат, когато отстъпят пред молбите на децата си за лакомства, когато трудно (и късно) ги слагат по леглата...

Но може би най-честата причина майките да изпитват угризения, е работата. Без значение дали работят на пълен ден, или на половин - или пък изобщо не работят! Но има ли правилен отговор на дилемата: работеща майка или домакиня?

Неволите на работещите майки

Тези жени, които са се върнали на работа на пълна заетост след раждане, отлично знаят как се прокрадва вина у тях, когато оставят детето сутрин рано в градината или го взимат вечер късно от там. Някои майки обичат работата си и приемат това като необходима отстъпка. Но за тези, които започват работа след майчинство, защото не могат да си позволят да останат вкъщи по финансови причини, чувството за вина може да е още по-мъчително. На тях сърцето може направо да им се пръска от мъка, защото се отделят от малките си рожби и то заради работа, която не харесват, но е необходимост за нормалното съществуване на цялото семейство.

Според някои проучвания приблизително всяка трета майка предпочита да си остане у дома с децата, но действителността е доста по-различна и не е нужна специална анкета, за да се установи, че не само майката е тази, която чувства негативи от оставането си у дома.

Отрицателното влияние от такава постъпка е най-вече за техните дъщери. Според американско изследване момичетата, които са отгледани от работещи майки, стават по-успешни жени: по-вероятно е да намерят по-престижна и по-добре платена работа, както и да стигнат до по-високи постове, в сравнение с девойките, израснали с майки домакини.

Що се отнася до синовете - тези, които са гледани от работещи майки, порастват като по-грижовни към семейството си мъже и по-склонни да поемат част от домакинските задължения у дома: като миене на съдове и дори готвене, в сравнение с момчетата, израснали с майки, които са ги обгрижвали целодневно.

Като цяло, децата, растящи с работещи майки, стават по-толерантни възрастни и приемат за нормално равенството между половете и не смятат, че има ясно дефинирани само „мъжки“ и само „женски“ дейности.

Монетата, разбира се, има две страни. И ако за много жени е по-удовлетворяващо да съчетават отглеждането на деца с развиването на кариера, има и такива дами, които се чувстват добре да са само и единствено майки.

Офис у дома

Да се работи в къщи е една добра възможност за много жени с малки деца, което обяснява нарастващия брой в световен мащаб на майки, които имат блогове, влогове или започват свой бизнес. Това обаче не е никак лесно - не само трябва да успееш да създадеш продукт или услуга, които да се търсят и продават, но и да организираш времето си много стриктно, така че да можеш да съчетаваш грижите за децата с бизнес делата си.

Нерядко майките, особено ако сами отглеждат хлапетата си, са принудени да работят и нощем. Когато обаче се установи баланс между професионалните ангажименти и грижите за малчуганите, работенето от дома може да е чудесен вариант да осъществиш мечтите си, едновременно с осигуряването на прехрана и прекарване на достатъчно качествено време с децата.

Оказва се обаче, че няма еднозначен отговор на въпроса да работи или да не работи мама? Всеки от възможните варианти има плюсове и минуси, които трябва да бъдат обмислени и преценени.

Но най-важното е да осъзнаете, че е най-разумно да направите това, което е добро за вас, без да вземате под внимание, мнението на роднините, на майките в кварталната градинка или на обществото. И е добре и на свой ред да не съдите другите майки за техния избор: да останат вкъщи с децата си или не. Казусът е много сложен, а монетата има две страни!