Историята на музиката през вековете

Историята на музиката през вековете
12 ноември 2023

Никак не е лесно да се обхване една така огромна и всепоглъщаща тема наречена музика. Не е за пренебрегване и факта, че всеки един читател сега има едни или други предпочитания и все пак ще разгледаме историята на музиката като цяло.

За начало нека уточним, музика е съчетание от множество неща. Тук мелодия, глас, изкуство се вплитат в едно, за да се постигне истински синхрон и красота и за да се получи една магия, която може да докосне и най-леденото сърце. Музиката може да разтапя, да пробужда страсти, сили, непознати за нито една друга форма.

Историята на познатата ни днес музика, произхожда от преди милиони години назад във времето. По данни, тя се е зародила някога в далечна Африка. Според учените с появата на първите племена хора се създадат и първите проблясъци за музика. С годините тя еволюира, за да стане съществена част от нашия живот днес.

Безспорно културата на музиката е повлиявана от множество аспекти, националности, етнически, демографски и други фактори, които в една или друга степен са спомагали за изграждане на многообразието й днес.

И говорейки за различните стилове, конкретизирайки много от тях, сега именно ще се върнем съвсем в началото на създаване на първите музикални парчета. Така някога преди хиляди години аборигени и индианци създавали звуци, които произведени с различни инструменти от естествен характер, възпроизвеждали звуци. Това поставило основите на австралийска музика, а за предисторическата от Европа произхождаща още от преди писмеността, била наречена фолклорна, традиционна и в отделни случаи отразявала остарели антропологични употреби в езикова и туземна форма.

И впускайки се в дълбоки води и твърде много сложни термини нека се замислим, всъщност знаем ли, наистина, кога е създадена първата музика. Отдавна, много отдавна, когато хората са припявали нежни мелодии, с цел да успокояват и приспиват децата. Разбира се за този вид първобитна музика и дума не може да става, че е носела чувства, ритъм или е отговаряла на каквито и да било стилове и жанрове познати днес.

И все пак музика е кънтяла още в пра историческо време, първоначално възпроизвеждана на рогове от добитък, тръстикови пръчки, удари по камъни, наподобяващи барабаните днес и т.н. За да се стигне до наши дни, когато съвършенството и богатството от музикални инструменти, цигулки, пиано, тъпани, китари и безгранично много още правят великолепието наречено музика.