Кои породи зайци порастват най-много?

Кои породи зайци порастват най-много?
10 ноември 2023

Кой не обича зайци? Онези малки пухкави животинчета, които са толкова страхливи, че са синоним на самия страх. Да, ама не всички зайци си остават малки и невинни. Някои добиват внушителни размери и сега ще ви предоставим няколко породи, които могат доста да пораснат.

  1. Френски кочоват заек

Тези екземпляри могат да достигнат чак до 12кг, но са предимно по около 5-6кг. Ушите им са дължи и клепнали встрани, главата им е груба и от нея произлиза името им, тъй като прилича малко на глава на коч. Тялото им е широко и закръглено, челата им също са широки, а челюстите им – добре развити.

  1. Белгийски великан/ Фландър

Най-старата порода, която е създадена от хората. Получава името си, поради факта, че е създадена в провинция Фландър, Белгия. Обикновено са около 6-7кг, но достигат чак о 12кг. Доста плодовити са – средно раждат по 6-8 зайчета. Имат големи, изправени уши, а около шията си – развита кожна гънка, която прилича на гердан.

  1. Бял великан

Тази порода произлиза от Германия и е резултат от кръстоска между белгийски великан с бели зайци. Има едра глава и прави уши, а на тегло е средно 5-6кг. Също е доста плодовит, като се раждат по 6 малки.

  1. Петнист великан

Екземплярите от тази порода достигат до 90см дължина и до 8кг тегло, като някои дори и до повече.

Изключително важно при зайците великани е, че трябва да се гледат в достатъчно просторна клетка, в която да има място не само за заека, но и за хранилки и поилка. При самките е важно да може да се смести и родилно сандъче.

Подът на клетката трябва да е непрекъснат и гладък, иначе може да се развие пододерматит. Добре е да се покрие със сено или слама, като подходящата дебелина на пласта е 5-7см. За да растат по-бързо, понякога се добавя протеин, а най-подходящата храна са балансираните фуражи.