• Начало
  • Новини
  • Как да подредим и освежим занемарените лехи в градината!

Как да подредим и освежим занемарените лехи в градината!

Как да подредим и освежим занемарените лехи в градината!
3 февруари 2023

Практическо градинарство в действие! Тоест съвети за това, как и защо да съчетаваме нашите растения, за да бъдат максимално красиви и да ни радват? По принцип в градината ни винаги остават едни недогледани и малко угрижвани кътчета, където цветята са в окаяно състояние или ги няма вече. Как да се справите с тези кътчета? Точно това ще се опитаме да ви предложим в този материал. Най-добре тези занемарени кътове от градината се виждат през ранна пролет, когато тревата не е толкова буйна и не ги е покрила. По правило мястото в тези кътове е малко, почвата бедна и често мислите, че нищо не би расло там. Да, обаче не е така! Ето и за какво говорим.


Градинарство – подреждане и освежаване на занемарените кътове и лехи в цветната градина!


Добрите градинари знаят, че още наесен е времето за посаждане на луковиците, тяхното разреждане и евентуално преместване. Ако искате в ранната пролет вашите цветни лехи да са свежи и цветни, то посадете си видове, като лалета, иглики, кокичета, мускари и незабравки. Тези пролетни цветя не са никак претенциозни и виреят добре дори на бедни и оскъдни почви. Затова вашите занемарени лехи са именно за тях! Преходния период докато се появят пищните летни цветя и тучната зеленина е именно за пролетните видове. Луковиците им винаги залагайте наесен и така през пролетта градината ви вече няма да е неугледна, гола и грозна!


Освен в занемарените ви градински лехи, тези пролетни цветя можете да посадите и около оградата си, под короните на декоративните ви дървета, по градински пътечки, до водни градини и алпинеуми, както и да аранжирате на отделни композиции разпръснати из лехите с цветя. Докато настъпи тучната лятна зеленина, тези пролетни видове ще ви радват с аромата и ярките си краски. Особено полезни са не само за украса, когато са обособени около плодни дървета и храсти. Защо? Защото привличат насекомите и така дърветата и храстите ви са успешно опрашени! Освен луковичните пролетни видове, за освежаването на градинарство в запустелите ви лехи, са полезни и горските видове, като мак, иглика и теменуга. Те отново не са претенциозни от към почва, поливане и светлина. Сами се размножават и следващата пролет ще разцъфтят в още по-ярки краски за градината ви.


За да бъдете успешни в градинарство и да се радвате на цветната си градина ежегодно, добре дренирайте почвата си, облагородете я с изкопаването на ями и запълването им с плодороден субстрат. Окопавайте поне веднъж напролет и почиствайте от мъртва растителност. С малко грижи ще постигнете много, затова бъдете грижовни към цветните си градини!