Първи стъпки на предприемача

Първи стъпки на предприемача
10 ноември 2023

Всеки, който започва нов бизнес, се притеснява за финансите си, затова живо се интересува от различните стратегии и няма нищо против да получи съвети на успели предприемачи и хора, утвърди ли се, близки до неговия бизнес.

 

Не е необходимо да влагате всичките си спестявания, за да стартирате собствен бизнес. Можете да направите това с ограничени средства. Най-голямата грешка, която хората допускат в желанието си да започнат бизнес, е да изтеглят банков кредит. Така още преди да са влезли в новата си роля на шефове, то те вече са задлъжнели. Вместо да се отчитат само пред себе си, те изведнъж стават отговорни и пред банката.

 

Ето още едно важно предупреждение! Не се обвързвайте със съдружник. Хората предпочитат да работят с партньори или съуправители, когато самите те не вярват в бъдещия си бизнес. Много по-лесно е да започнеш със съдружник отколкото сам, защото ще има с кого да си поделите обвиненията при провал и фалит.

 

Когато се работи в съдружие, споровете обикновено се въртят около едно нещо: разделението на работата. Човек винаги си мисли, че работи повече от другите. Дали е прав е съвсем отделен въпрос. Всеки от партньорите смята, че полага по-големи усилия и в резултат голяма част от съдружията и бизнес взаимоотношенията се провалят.

 

Истинският предприемач работи сам, защото иска цялата слава за себе си. Тук става въпрос и за силно его - всичко се свежда до това да кажеш: „Мога да го направя. Ще го докажа и на вас, и на себе си." Да споделяш това предизвикателство с други, просто не върши работа

 

Единственият съвет, който мога да дам, е никога, наистина никога да не се разделяте с части от бизнеса си. Хората, искащи дял от него, не са си го спечелили. Те не го заслужават.

 

Ако вие вършите работата, вие заслужавате собствеността върху бизнеса. Никой няма да го иска, докато не започнете да печелите от него. Но веднъж, след като постигнете успех, най-различни хора ще се надпреварват да ви правят предложения за взаимно участие в бизнеса. Те ще се появят да ви предлагат пари или експертни мнения, но вие трябва да им откажете. Отказът от допълнителни финанси е наистина труден, но е благоразумна постъпка в дългосрочен план.