Как да създадем цветови гами

Как да създадем цветови гами
9 ноември 2023

Правилната цветова гама за една стая е разликата между това вие дали се чувствате у дома си в собственото си жилище или не. За да ви е по- лесно, можете да използвате така нареченото цветово колело.

Започва се от главните три цвята в палитрата: червен, син и жълт. Те са главни, защото не могат да бъдат направени чрез смесването на други цветове. Не е изключено да боядисате дома си в тях, или поне детската стая и така да научите децата си кои са главните цветове, но ако искате нещо по- интересно преминете към следващата стъпка.

За да получите цветовото колело добавете още три цвята: оранжево, което е жълто смесено с червено, зелено, жълто смесено със синьо и лилаво, червено смесено със синьо. Вече можем да пристъпим към създаването на цветовите гами.

Това, което наричаме тон, е един от тези цветове, към който е прибавен бял цвят, за да стане по- светъл. Ако прибавим черно, боята ще стане по- тъмна. При хора, които не са сигурни какви цветове искат да използват е добре да се комбинират по- светлите, за боядисване на стените, с базовия цвят, като цвят за мебелите например, и с по- тъмния цвят за малките детайли като възглавници, вази и други.

Друг начин да създадете цветова гама е като разглеждате мястото на цветовете в колелото и изберете между тези, които едни срещу други, както е при червеното и зеленото. Този контраст намеква за екстровертност и изобилната енергия на притежателя на сградата.

Или ако сте по- склонни да търсите спокойствието изберете два цвята, които са едни до други, синьо и зелено например. И в двата случая не е нужно те да се придържат към оригиналния цвят. Могат да са в тонове.

Третия начин е да бъде разделено колелото на „топла” (лилаво, червено, оранжево) и „студена” (синьо, зелено, жълто) цветова гама. Ако искате дома ви да изглежда по- просторен използвайте „студената” гама, а ако искате той да е по- уютен изберете „топлата” гама.