Интимно – да поговорим!

Интимно – да поговорим!
9 ноември 2023

 Парене, сърбеж, уринарни несгоди – всичко това са често срещани проблеми, но много жени ги понасят търпеливо и мълчаливо, без точна диагноза и съответна терапия, от неудобство да посетят лекаря си и да му разкажат без притеснение какво става там, долу.

 

Ако не задъжате урина, не се панирайте!

 

Незадържането на урина при определени ситуации, т.нар. стресова инконтиненция, много често се случва, когато се увеличи натискът върху пикочния мехур, причинявайки изпускане на малки количества урина.

 

Обикновено това се наблюдава, когато „умирате" от смях, кашляте, кихате силно или тренират е много. Проблемът се дължи на травма в областта на таза, най-често при раждане, която отслабва тазовите мускули. Вследствие се получава пролапс - променя се ъгълът на уретрата и контролът, който упражняват мускулите върху изпускането на урина, се затруднява.

 

Упражненията на Кегел (действия върху мускулите в областта на ануса и вагината) може да помогнат, като подсилят засегнатите мускули. Ако няма значително подобрение, може да ви препоръчат хирургическа намеса - присажда се специална лента, която повдига и поддържа уретрата и пикочния мехур на предишното им място.

 

Ако ви пари, когато уринирате...

 

Явно се касае за характерен симптом за цистит. Съществуват няколко вида цистит, всички с подобни оплаквания: силно парене и изпитване на болка при уриниране, учестени повици за пикаене, но отделянето е на малки количество урина, и понякога – следи от кръв в урината. Причина за това може да бъде уринарна инфекция, възникнала от проникването на бактерии в пикочния мехур.

 

Лекарят ви ще назначи изследване на урината и при установена диагноза може да ви назначи антибиотично лечение на инфекцията. Ако се окаже, че липсва възпаление на пикочния мехур, препоръката е да пиете много вода, да ходите до тоалетната по малка нужда преди и след секс и да ползвате лубриканти (овлажнители) по време на любовна игра и полов акт, защото оплакванията е по-вероятно да се появят, ако имате вагинална сухота. Друга честа причина за парене при малка нужда може да е травматично натъртване на уретрата, често след по-бурен секс. Жените в менопауза са по-склонни към подобни оплаквания поради изтъняване на лигавицата на вагината в тази възраст.

 

Друг вид цистит - интерстициалният (хроничен), е възпалителен бактериален процес с инфилтрация на цялата стена на пикочния мехур, което е свързано с постоянно раздразнение. Диагнозата се поставя след цистоскопия - изследване на пикочния мехур с миниатюрна камера.

 

Проблемът може да бъде контролиран с промени в стила на живот и се препоръчва избягване на люти или пикантни храни, които дразнят отделителната система, отказване от цигарите и намаляване на стреса. Предписва се терапия за облекчаване на възпалението и намаляване на повиците за уриниране.