• Начало
  • Новини
  • Добавената захар няма място в здравословното хранене на децата!

Добавената захар няма място в здравословното хранене на децата!

Добавената захар няма място в здравословното хранене на децата!
9 ноември 2023

Добавената захар е враг номер едно на човешкото здраве, особено днес, когато е абсолютно налична във всеки един продукт! Здравословното хранене на децата ни по никакъв начин не съвместява приема на добавена захар, защото така много лесно се трупат килограми, които влошават здравето на нашите деца.

Специалистите по здравеопазване отдавна алармират, че именно добавената захар в редица консервирани храни, напитки, обработени меса и продукти е главния виновник за появата на предразположеност към редица заболявания у децата. Ако в ранна детска възраст детето приема всекидневно продукти с добавена захар, то много по-силно е изложено на риск от затлъстяване по-късно, на проблеми със сърдечно-съдовата система, поява на диабет, повишено кръвно налягане и прочие.

Добавената захар не бива да присъства в здравословното меню на децата ни!

Разбира се Американците са тези, които имат редица изследвания по въпроса, защото тяхната нация е сред силно затлъстяващите с все по-падаща долна граница на годините. За съжаление тази тенденция все повече се наблюдава и у нас, където всяко пето дете е с наднормено тегло и се храни нездравословно.

Проучванията на американските учени, сочат че до 18 годишна възраст децата е нужно да приемат не повече от 25 грама на ден добавена захар! Това са по-малко от 6 чаени лъжички, а само в една газирана напитка добавената захар е около 15 чаени лъжички.

Главния враг и виновник за затлъстяването са газираното, консервите и бързата храна предлагана по веригите за бързо хранене. Те съдържат маса добавена захар, което изиграва лоша шега на здравословните хранителни навици, на децата ни.

Като цяло децата под две години не трябва въобще да приемат добавена захар, което е добре да избегнем и при по-големите си деца, ако ни е възможно. Тя води до увреждане на зъбите на подрастващите, освен всички други проблеми, които вече споменахме. И на фона на тези тревожни данни, бебешките пюрета по магазините са пълни с добавена захар! Тогава адекватното решение за здравословното хранене на децата ни е да заложим на повече качествени продукти, като голяма част от тях са плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, не мазни меса и риба и предимно вода.

Само така ще им помогнем да си изградят едни здравословни навици на хранене. И запомнете личния пример е най-важен! Затова хранете се здравословно, за да се хранят така и децата ви. Така ще израснат здрави, щастливи и жизнени.