Билки и растения, които трябва да ползвате!

Билки и растения, които трябва да ползвате!
8 ноември 2023

Градинската теменужка, смрадликата и синята метличинаБилки и растения по света, както и в България има много. Някои от тях са много популярни, докато други не чак толкова. Повечето билки, които можем да използваме, отглеждаме в собствената си цветна градина. Много билки са красиво цъфтящи цветя по този начин са не само полезна съставка за чай или отвара, но и радост за очите. Сред красивите градински билки, които можем спокойно да отглеждаме в градината си и да ги използваме, се нареждат градинската теменужка, синята метличина и смрадликата. Нека видим, как да се грижим за тях и да ги използваме по предназначение?

Билки и растение – силата на градинската теменужка, метличината и смрадликата

Синята метличина е много устойчиво растение. Можете да я отглеждате на по-бедни почви, издържа на засушаване и трудно се разболява. Цъфти с красиви тъмно сини цветове, които ще обикнете от пръв поглед. Добре е да поставите билката на по-слънчево място, за да цъфти по обилно. Вкъщи е незаменим помощник, когато имате проблеми с преуморените си очи. Просто си правите отвара от сух цвят на метличина и поставяте компрес на очите. Можете да я използвате и като боя за бели коси!

Красивата малка теменужка е идеалния цвят за вашата красива градина. Тя цъфти в пъстри бели, жълти и лилави тонове. Добре е да я поставите на обилно слънце, за да съберете повече цветове по времето на цъфтежа. Цветовете на билката се сушат и са много полезни за приготвянето на чайове и отвари. Свойствата на билката са противовъзпалителни, помага за бронхити и кашлица – като ускорява отхрачването. Компресите от отвара на теменужка помагат при младежко акне и екземи по кожата. В комбинация с билките сладък корен и овчарска торбичка, теменугата спомага за по-силния имунитет!

Розовите до оранжеви цветове на смрадликата ще красят градината ви от май до края на юни. Този ефирен храст освен красив е и много полезен, като билка. Цветовете се използват за направата на отвари и чайове. Действието им е силно противовъзпалително. Ако страдате от диария, то чая от смрадлика ще ви помогне да облекчите симптомите си. Компресите от запарка на смрадлика помагат при обриви по кожата, оттоци и дори хемороиди.

Тези три красиви градински билки са важна част от вашата градинска аптечка, затова грижете се добре за тях и ги използвайте по предназначение!