Полярното гризли, новият биологичен вид на съвремието

Полярното гризли, новият биологичен вид на съвремието
8 ноември 2023

Животинските хибриди са създадени с изкуствено оплождане, тъй като в повечето случаи родителите са с различни размери, ламата и камилата например. Те се характеризират с кратка продължителност на живот, здравословни проблеми и стерилност при мъжките индивиди, какъвто е и случаят с Лигарът, хибрид между лъв и тигър. Също така имат висока смъртност при женските по време на бременността.

Тези хибриди са резултати от човешката дейност. Полярното гризли, още познато като пизли и голарна мечка, официалното название, на което е нанулак, е хибрид създаден от природата. На пръв поглед това не би било възможно тъй като хабитатите на двете животни родители, мечката гризли и полярната мечка, не са едни и същи. Или това беше вярно преди да започнат климатичните промени, породени от антропологичната дейност и все по-голямото изискване към увеличаването на капацитета на производствените мощности, които доведоха до глобалното затопляне.

Поради него ледовете, на които полярната мечка разчита, за да може да ловува, започнаха да се топят с бързи темпове. Когато местообитанието на едно животно е застрашено то е логично да мигрира. С всяка една година все повече се доближават и дори преливат едно в друго ловните полета на тези два вида.

Характеристиките на нанулака са: гъста, кремавобяла козина, типична за полярните мечки, но пък дълги нокти, гърбица, плоско лице и бели петна около очите, на носа, гърба и единия крак, което е характерно за гризлитата. С поведението на полярна мечка, но за жалост те не са добри плувци. За това пък са по-големи от родителите си. Също така имат по-голям апетит и са по-силни.

Това животно има потенциал да се обособи като нов вид, защото за разлика от създадените от човека хибриди то не страда от генетични заболявания и мъжките индивиди не са стерилни и могат да се размножават със женските от собствения си вид.