Аца Лукас – лошото момче на сръбската музика

Аца Лукас – лошото момче на сръбската музика
5 ноември 2023

Аца Лукас е сръбски певец на народа. Роден под името Александър Вуксанович, певецът става известен с артистичния си псевдоним. Таланта на лошото момче се проявява от джаз изпълнения, та до ромска музика. Роден през 1969-та, музиканта живее в бурни времена за самата Сърбия, а и за Балканите като цяло. Уникалните смесици на жанрове в сръбската музика на Аца Лукас – стават негова запазена марка, с която е ярко разпознаваем. Лукас започва кариерата си на певец по клубовете в Сърбия, както много изпълнители.

В един момент от кариерата му работи съвместно с рок певицата Виктория. Не след дълго започва да гради своята солова кариера и първият му голям хит е песента „Pesma od bola”. Наричат Аца лошото момче на музиката, защото той през 2003-та е арестуван за притежание на незаконно оръжие. Освен това често е имал проблеми с хазарта и наркотичните зависимости. Затова и кариерата му е в застой за цели две години.

Аца Лукас – уникален музикант, лошо момче и любимец на народа

Аца Лукас започва музикалната си кариера около 95-та година. Тогава издава и първият си албум „Pesma od bola”. В албума по уникален начин се съчетават ритми от рок, поп и народно звучене. Традиционна музика от Турция и Гърция е компилирана, за да се създадат едни уникални хитове. Повечето парчета от албума стават хитове – „Ja zivim sam”, “Nije ti ovo Amerika” и други. Първият концерт на певеца се състой през 99-та в Белград. Аца Лукас събира около десет хиляди млади хора. Обиколката му в страната е успешна и феновете му се множат.

Най-успешния албум на Аца Лукас се ражда през 2003-та с хита му „Кома“. Албума се казва „Nesto protiv Bolova”. Следват четири месеца в затвора за певеца и застой в кариерата до 2006-та, когато той се завръща в Сърбия. Отново става звезда и пуска албума „Jagnje Moje”. Аца Лукас печели през 2008-ма година наградата на Фестивала Гранд с песента Upali svetlo”. Същата година събира 25 хиляди души на Белград Арена, а след две години удвоява публиката си на 50 хиляди. Младите хора в Сърбия обожават певеца, но през 2009-та той е застрелян от неизвестен нападател. Отървава се само с рана в крака.

Аца Лукас продължава да издава албуми, като последният е от 2015-та и се нарича „Sviram u kafanu”. През 2013-та прави своя 10-ти концерт в Белград на стадион Маракана, пред 65 хилядна публика. 2016-та властите в страната го свързват с организираната престъпност в Сърбия и Босна. Чуйте хитовете на лошото момче на сръбската музика и ще ви завладеят, това е той Аца Лукас!