Как да поддържаме кучето си чисто

Как да поддържаме кучето си чисто
30 януари 2023

Добре е кучето да се къпе на всеки две седмици. Не е задължително това да става в банята. Всъщност то ще е по-спокойно ако къпете кучето на двора, защото така то ще счете къпането като нужно условие, за да получи наградата си- да излезе навън.


Преди да започнете да къпете кучето сложете по една топка памук в ушите му, за да не влезе вода в тях. Ако това стане ушите ще се възпалят и кучето ви може да оглушее.


Преди да започнете да го къпете проверете температурата на водата. Ако можете спокойно да държите ръката си вътре за минута-две значи е подходяща за кучето ви. За да го успокоите можете да му дадете някаква играчка, която да дъвче.
Започнете като нанасяте шампоана по предната част на лицето като пазите очите, да не влезе шампоан в тях. Използвайте специален шампоан за кучета. Нанасяйте шампоана в посоката, в която искате да расте козината. Изплакнете кучето и повторете процедурата два пъти. За да не се изтръска и да ви намокри поставете ръката си на врата му.


Докато е още мокро кучето вземете неговата четка и го срешете внимателно. По този начин не само ще му помогнете да си смени кожуха и ще улесните неговия живот през летните месеци, но и ще му помогнете да изсъхне по- бързо.


Не се опитвайте да сушите кучето си със сешоар ако е топло навън. Просто го пуснете да си играе и след два-три часа то ще е чисто и доволно. След това го срешете още един път и го напръскайте против бълхи или му служете каишката против бълхи, ако сте му закупили такава. Тези каишки са особено благоприятни за използване през зимните месеци, тъй като не ви се налага да мокрите козината на своето куче.


Сресвайте кучето си всеки ден, за да премахвате ненужните косъмчета. Пръскайте го против бълхи на всеки две седмици, по- честото пръскане може да доведе до здравословни проблеми за вашето куче. Що се отнася за почистването на зъбите и на ушите е най- добре да се посъветвате с ветеринаря на вашият четириног приятел за правилният способ. Особено за ушите, тъй като понякога семена от плевели засядат във вътрешната част и е трудно да се разбере с просто око дали са там или не.