Задължителни стъпки при осиновяването на куче

Задължителни стъпки при осиновяването на куче
1 ноември 2023

Осиновяването на куче е поета отговорност за запазването на неговото здраве, както физическото така и психическото. Акцента на тази статия ще бъде насочен към осиновените от улицата кучета, тъй като при покупката на кученце от магазин за домашни любимци продавач- консултантите дават инструкции за неговото отглеждане и гарантират неговото здравословно състояние до момента на закупуването.

Първото нещо, което трябва да направите, е да заведете животното на ветеринар. Вие няма как да знаете на колко дни е, къде е било или какво е яло до момента. В повечето случаи след като ги прегледат ветеринарите изискват от новите собственици да оставят кучетата през нощта за наблюдение дори и на пръв поглед те да са здрави. Това е за тяхна безопасност.

Плюс това през това време ветеринарите ще ги изкъпят със специални антипаразитни препарати и ще им дадат лекарства против вътрешни паразите. Ако животното е родено от бездомно куче то тениите ще му бъдат предадени чрез кърмата, колкото по- бързо се изчисти от тях, толкова по- добри са шансовете му да оцелее.

След това е нужно да му закупите аксесоари. Пръскало против бълхи и кърлежи, кучешки шампоан и балсам две в едно. Не е желателно да къпете домашния си любимец с течен сапун, душ гел или шампоан за хора, защото по кожата му ще се появи пърхот, а козината му постепенно ще окапе.

Трябва да му вземете и каишка и повод. Колкото по- рано го научите да обича да се разхожда, толкова по игриво и спокойно ще е то. Закупуването на четка също е полезно, но ако кученцето все още не е дресирано да не захапва всичко, което държите, е по- добре да си купите ръкавица за разресване. Така то ще си мисли, че го галите и няма да се опитва да хапе.

На последно място кучешко легло. Ако бюджета ви не ви позволява да закупите леглото можете да си го направите сами от стар пуловер, чаршафи или дрехи, които не ви стават, и малко картон. Така на домашния ви любимец не само ще му бъде удобно, но и ще свикне с миризмата ви по-бързо.