Медни бижута

Медни бижута
28 октомври 2023

Медта се използва в изработката на бижута от хиляди години. Червеникавият, ковък материал е първият открит и обработван от хората метал. Освен в чист вид, той се употребява и в различни сплави. Добавя се към златото за да подобри неговите качества за изработване на бижута. В съчетание с калий се получава бронз, а комбинацията с цинк, образува месинг.

И в днешно време се изработват медни бижута. Те са предимно в стиловете арт, етно,
фентъзи и стиймпънк. Бижутата в тези стилове са уникати, изработени ръчно, съчетават се с полускъпоценни камъни, морски стъкла, фюжън, витражи, зъбни колела, кожа, текстил, керамика и други елементи. Изисква се много умение, усет и въображение за да се сътворят изтънчени и оригинални, медни бижута.

 

Дизайна на медните бижута създава ретро, древно, фантастично или приказно излъчване, усещане за приключение, пътуване във времето, напомнят за цивилизации, които са по-близо до природата и използващи хармонично нейната сила.

Техниките, които се използват при изработка на такива бижута на няколко.
Медта е мек метал и лесно се кове. Нанасяйки премерени удари върху метала, той се деформира в желаната форма. По същия начин, върху нея може да се изобразят орнаменти или друга украса.


От медна тел се създават невероятно красиви плетеници. Използвайки тел с различна дебелина и изработвайки спирали около нея, се постига сложна и разкоша текстура.


Понякога върху медните бижута се създават изображения по химичен път. На определени места се нанася препарат, който оцветява различно третираните участъци.


Пластичността на медта позволява лесно вграждане на различни елементи в нея.


За изящните бижута се добавят стъкла, порцелан и кристали. За
стиймпънк творенията се използват кожа, зъбни колела или други метални части от технически съоръжения. Това придава на бижутата в този стил причудлив, фантастичен, артистично-технически вид.

Спорен е въпросът около това, полезни или вредни са медните бижута. Има много доводи „За” и „Против”. Правилото е всичко с мярка. Медните бижута са атрактивни, затова би трябвало да се носят с повод, за кратко.