Избор на автомобил

Избор на автомобил
28 октомври 2023

Имайте предвид, че идеални и универсални автомобили няма. Няма да намерите малък, маневрен, удобен за паркиране и икономичен при градски условия автомобил, който да има голям багажник и да събира повече пътници. Няма бърз и устойчив на завои автомобил, който да има и висока проходимост. Автомобилът е сложна машина, конструирането на която се дава предпочитание на едно, две или най-много три качества, а останалите се решават компромисно.

 

По принцип трябва да знаете, че малкият автомобил е удобен за експлоатация и за пътуване на къси разстояния. Той е икономичен, побира до 4 души и има малък багажник. Късото му междуосие (база) и икономичното му изпълнение намаляват комфорта при пътуване.

 

Такъв автомобил може да се предпочете от млади хора или от малобройни семейства, които пътуват предимно из града, а когато пътуват на по-далечни разстояния, използват и задните седалки за багаж. Някои смятат, че товароносимостта на автомобила може да се повиши с поставяне на сглобяем багажник на покрива на купето. Не бива обаче да се забравя нито за момент, че по този начин се променя приложната точка на масовия център и поради това се намалява устойчивостта на автомобила в завой.

 

Освен това поради по-голямото въздушно съпротивление се увеличава разходът на гориво. Заводът-производител определя максималната допустима маса на всеки автомобил и тя не бива да се надвишава, за да няма вредни последици и да не се намали дълготрайността на конструкцията.

 

По-големите автомобили разполагат с по-широко и по-просторно купе, с по-голям багажник и имат по-високи скоростни, динамични и ходови качества. Но себестойността на 1 км пробег е чувствително по-голяма. В заключение на първо място избирате автомобила си в зависимост от паричните си възможности както за покупката му, така и за поддържането му по време на експлоатацията. По-големият автомобил осигурява повече удобства и има по-високи качества, но той е винаги по-скъп.

 

Така, че не бъдете скептични и не търсете всички кусури на автомобила! Желателно е той да е запазен (ако не е нов), да пътувате спокойно и удобно, все пак няма да ходите пеша. Да имаш личен автомобил в днешно време, вече не е лукс а необходимост! Успех!