Nedeljko Bajic Baja – стълб в сръбската музика

Nedeljko Bajic Baja – стълб в сръбската музика
25 октомври 2023

Nedeljko Bajic Baja или Неделко Баич Бая е сръбски изпълнител на поп-фолк музика. Певецът е роден в бивша Югославия, в малкото и китно градче Шипово. Днес мястото е в рамките на Босна и Херцеговина, а известния певец отдавна живее в Сърбия, след което и в Австрия. Влиянието на медено гласния певец в сръбския турбо фолк и отвъд него е голямо.

Публиката го обожава и до днес, a Баич често я събира на своите концерти. Първият трак на звездата е от 1992 година и се казва „Vreme brise sve”. Nedeljko Bajic Baja е музикант с душа, които цял живот е пял и ще пее.

Nedeljko Bajic Baja – раждането на един музикален талант

Музикалната фамилия на Неделко Баич му дава началните тласъци в проявяването на таланта му. Роден през 1968-ма в Шипово, област Баня Лука, певецът е израснал в семейство с не големи възможности. Баща му рано си отива от света и Баич остава сам с майка си, двете си сестри и двамата си братя.

Още на невръстната възраст от 6 години, Nedeljko Bajic Baja показва музикалните си заложби. Въпреки това завършва Туристическо училище. Следва години в казармата за певеца и през 1988-ма той приключва военната си служба във военно-морските сили.

Nedeljko Bajic Baja се премества в Сърбия през 1999-та. Първо живее в Зренянин, после в Нови Сад и Белград. От 1991-ва звездата на сръбската музика живее в Австрия. Яркия му талант в музиката го преследва през целия му живот. Той не може да избяга от него и затова през 1992-ра записва първата си песен с Драган Босанк.

През 94-та пуска парчето „Ех, Нено, Нено“ и 1996-та си сътрудничи с Novica Urosevic. Така се ражда хитовият и до днес албум „Usijanje”. От там насетне Nedeljko Bajic Baja е носител на редица отличия в музиката, като “Gran Pri” и е носител на Оскар за популярност в музиката на Сърбия.

Певеца редовно се появява и по престижната сръбска музикална телевизия PINK. Последния албум на певеца е от 2014-та и се казва „Snovi od stakla”. Чуйте неподправеният талант на певеца и се насладете на ритмите за душата!