Фитнеса и спорта увеличават фертилните качества

Фитнеса и спорта увеличават фертилните качества
25 октомври 2023

Фитнеса и спорта са сред заниманията, които значително биха увеличили фертилните ви качества. Това показва едно от най-новите проучвания в областта на спортните занимания.

До момента не е установено точно, как това става, но резултатите са красноречиви – до над 70% от спортуващите мъже и жени имат много по-добри репродуктивни качества, отколкото тези водещи застоял начин на живот!

Предлагаме ви няколко от ползите на фитнеса и спорта за подобряването на фертилните качества у двата пола:

  • По-голямо либидо и способност за ерекция – това се дължи на факта, че тренировките във фитнеса или спортуването въобще, неимоверно подобряват здравето на сърцето ни и сърдечно-съдовата ни система. При по-здрава сърдечно-съдова система, изпомпването на кръв към органите е по-голямо и съответно оросяването на половите органи е подобрено. Така възможността за пълноценен полов акт е на лице. За целта обаче е добре да се спортува ежедневно или поне до 5 пъти седмично с продължителност най-малко от час и половина на ден.

  • Мъжката сперма има по-добро качество – за да има налице едни добри фертилни качества, мъжът трябва да произвежда и качествена сперма. Изследване на британски учени сочи, че мъжете спортуващи поне по 15 часа на седмица имат с повече от 73% по-голяма концентрация на сперматозоиди, в сравнение с тези мъже водещи заседнал живот. Това се обяснява много просто – спортувайки мъжете образуват повече от хормона тестостерон и така подобряват репродуктивната си система.

  • Фитнеса и спорта увеличават шанса за забременяване – при жените дисбаланса на хормонално ниво в днешно време е най-големият фактор за безплодие. Така към картинката, като добавим и стресовите нива от ежедневието, дамите са с намалено либидо и трудно зачеват. Спорта и фитнеса помагат на жените да балансират хормоните в тялото си и така женските фертилни качества са значително подобрени.

От друга страна сме длъжни да споменем обаче, че прекалените тренировки, изтощителни и уморителни, и най-вече свръхсилите и възможностите ни имат обратен ефект за фертилните качества при двата пола.

Прекаленото производство на тестостерон при мъжете води до ниска концентрация и нарушена сексуалност, а при жените лутенизиращият хормон в по-големи количества също нарушава репродуктивното здраве. Така, че практикувайте фитнеса и спорта умерено и според възможностите на организма си!