Жени, надбягайте старостта!

Жени, надбягайте старостта!
24 октомври 2023

Горещите вълни и безсънието не са единствените симптоми на менопаузата и приближаващата „трета възраст". Възрастовото понижаване на нивото на естрогена в женския организъм води до редица козметични изменения по кожата и косата, които издават натрупалите се години. Не се отчайвайте и следвайте съветите на специалистите:

 

Бръчки:

През менопаузата намалява количеството на отделяния себум, което прави кожата суха и малко еластична. Именно това води и до появата на бръчки. Използвайте по-силно овлажняваща козметика - за предпочитане са кремовете с ретиноиди и антиоксиданти, тъй като е доказан ефектът им върху зрялата женска кожа. Задължително консумирайте моркови, сочни плодове и зеленчуци, както спанак, салата и други листни продукти.

 

Повяхнала кожа:

С възрастта скоростта на обновяване на кожните клетки намалява, затова кожата загрубява. Препаратите, съдържащи алфа хидроксинова киселина, ще ви помогнат да премахнете старите клетки, а ако кожата се лющи се обърнете към дерматолог.

 

Тъмни кръгове под очите:

До тяхното образуване водят безсънните нощи и намалената еластичност на кожата. За съжаление, козметичните средства в случая са безсилни. Кубчета лед под очите ще ви помогнат бързо да свиете разширените кръвоносни съдове, а по-високата възглавница по време на сън - да избегнете отоците по лицето. Внимателното нанасяне на по-светъл от кожата ви коректор ще направи кръговете по-слабо забележими.

 

Отпусната кожа:

След менопаузата кожата губи колаген и еластин, които отговарят за нейната еластичност. Това е особено видимо под брадичката. Омега-3 мастните киселини ще ви помогнат да повишите образуването на колаген. Приемайте добавки с мастни киселини или хапвайте орехи. Друг вариант е лечението с помощта на електрически импулси, което осигурява тонизирани и възстановени кожа и мускули. При тежки случаи може да се назначи лазерна терапия.

 

Тънки устни:

Някои части на тялото – например талията и коремът - се увеличават след менопаузата, но не и устните. Те изтъняват. За да ги направите визуално по-плътни, използвайте балсами с кремообразна консистенция в неутрален оттенък. Ако намаляването обема на устните е драстично, можете да се консултирате с дерматолог за възможността да се инжектират препарати.

 

Косопад:

Повече от 40% от жените над 45 г. се оплакват от алопеция - падане на косата. Най-важното е да се изключи наличие на хипотиреоидизъм (болест на щитовидната жлеза) - за целта е необходимо да се направи хормонален тест. Ако всичко е в норма, значи причината е във възрастта. Изхвърлете сешоара, пресата и машата или ги използвайте с термозащитни средства. Избирайте безсулфатни ежедневни шампоани, които не отстраняват естествените мазнини по повърхността на косъма. Избягвайте стегнати опашки и кокове, правете масаж на главата.

 

Косми по лицето:

Обиден парадокс - след менопаузата космите по главата се разреждат, а около брадата и по горната устна се появява неочаквана растителност. С единичните косми ще се справи пинсетата, а при по-сериозно окосмяване използвайте восък, депилатори или лазерна епилация.