За какво можем да използваме старите вестници?

За какво можем да използваме старите вестници?
25 януари 2023

* Срещу влага и миризма - Вестниците могат да се използват за изсушаване на вътрешната част на обувките, но има и други любопитни приложения. За да удължите срока на съхранение на плодовете и зеленчуците, постелете вестник в кутията/чекмеджето с пресните продукти. Благодарение на порестата си структура, хартията ще попива в себе си отделяната от плодовете и зеленчуците влага. Освен влага, вестниците поемат и неприятните миризми - за да се отървете от тях в контейнери, чанти, куфари и др. , натъпчете ги с вестници, затворете ги и ги оставете така за 3-4 дни. Същото може да приложите и към кофата за боклук.


* Вместо дъска за гладене - Ако сте на място, където няма дъска, а искате да изгладите панталон или пола, то вземете куп стари вестници, пъхнете го в една калъфка, сложете този своеобразен пакет на масата и изгладете върху него дрехата.


* На път - Не е лошо да имате поне десетина вестника в багажника на колата. Ако случайно закъсате и колата забуксува, достатъчно е да поставите няколко разгънати броя под гумите.


* За поддържане на чистота - Когато на улицата е мокро и кално, разстелете в коридора пред външната врата няколко вестника и оставяйте обувките си върху тях - хартията попива влагата и събира калта.


* Събиране на счупени стъкла - Ако у дома счупите някакъв стъклен предмет, с метла ще успеете да съберете само по-големите парчета стъкло. За по-дребните ще ви помогне мокрият вестник - минете с него пода там, където са останали дребни стъкълца и те ще се полепят по вестника.


* Почистване на прозорци и огледала - С помощта на парче вестник можете да излъскате перфектно стъклата на прозорците и огледалата. Нанесете препарат за почистване, намачкайте парче вестник в ръката си и изтрийте стъклената повърхност. Тя ще блестне.


* Съхранение на дрехи - Вестниците са доста неприятни за молците и затова досадните мушички ги избягват. Затова, преди да приберете в гардероба вълнените дрехи, ги опаковайте с вестници.


* По време на ремонт - Ако ви предстои да боядисвате дограмата, намокрете парчета вестник и ги налепете по стъклата - плътно до дограмата. След като изсъхнат, те ще останат залепнали и ще ви послужат като защитно покритие, за да предпазите стъклото от зацапване с боя.


* За затопляне - Ако в края на студения сезон сте установили, че крановете в двора на вилата ви са замръзвали, то се погрижете догодина това да не се случи. Старите вестници могат да ви помогнат и в това: когато зазимявате през есента, спрете водата, затворете крана и го опаковайте с няколко слоя вестници. Отгоре сложете найлонов пакет и го прикрепете с тел или лепенка.