Фитнес програмите за нежния пол и спецификата им

Фитнес програмите за нежния пол и спецификата им
24 октомври 2023

Фитнес програмите за нежния пол са специално създадени според нуждите на жените. Тъй, като мъжете и жените по различен начин усвояват калориите от хранителните веществата, по различен начин подхождат към силовите натоварвания и най-вече дамите са по-склонни да трупат мазнини, то фитнес нуждите им за трениране са различни.

Физиката, физическите възможности, издръжливостта, волята и мотивацията за един продължителен фитнес режим, при всяка жена са различни! Затова е добре от тази гледна точка, когато решите да се впуснете да тренирате активно, да Ви бъде създаден специален режим за това, спрямо нуждите Ви.

Фитнес програмите за нежния пол са компилация от упражнения във фитнеса, здравословен начин на хранене и преценка на физиката, като цяло. Добре е те да бъдат създадени от специалисти в областта на диетологията и здравословното хранене, фитнес инструктори и лекари не на последно място. Тези програми са динамични и спрямо постигнатите резултати, могат да търпят редица промени.

Можем да различим три основни групи фитнес програми за дами или по скоро с определена фитнес насоченост:

Тонизиращи фитнес програми за жени – дори и да сте в перфектна физическа форма с оглед на теглото Ви, то специфичното при жените е, че много по-бързо от мъжете губят с възрастта си, своя мускулен тонус. Много по-бързо заседналия и обездвижен начин на живот повлиява опорно-двигателния ни апарат и мускулите ни!

Затова добре е активно да спортуваме, като фитнес програмата ни трябва да включва дори силови упражнения. Това са упражнения от рода на коремни преси и лицеви опори, вдигане на тежести и подобен род фитнес активности.

Програми за намаляване на телесното тегло, чрез фитнес - фитнес програмите за нежния пол от този род са най-често използвани, като средство за отслабване и нормализиране на теглото. Тук кардио комплексите от упражнения са най-ефективни, като ежедневното им изпълнение е жизненоважно!

Препоръчително е да се започне с леки комплекси, като постепенно сложността, натоварването и времетраенето на тренировките се увеличава във времето. За да бъдем честни, обаче е добре да си кажем, че спазването на здравословен режим на хранене е задължителен и само спорта сам по себе си не е достатъчен!

Фитнес програмите за нежния пол с цел поддръжка на оптимално тегло – често, след като жените намалят теглото си до желаната степен – спират да се хранят здравословно и да тренират във фитнеса.

Поддръжката на оптимално тегло, обаче няма как да се случи, ако не продължите здравословния си начин на живот, тоест тренировките и здравословното хранене!

Затова дори и да сте постигнали успех в намаляването на теглото си е добре да смените фитнес програмата си с такава, която ще Ви помогне да го задържите трайно. За целта всекидневните тренировки по един час поне са задължителни и включват разнообразни силови и кардио упражнения.