Тенденции в модерното кино

Тенденции в модерното кино
24 октомври 2023

Новите заглавия, които излизат напоследък, в по-голямата си част са стари филмови хитове. Щом един филм е пораждал интерес, вероятността да го гледаме е голяма. В новия прочит на тези филми се залага на впечатляващите кино ефекти, тоест класически филмови заглавия се превръщат в зрелищни екшъни. Тази система явно работи, защото всеки сезон се появяват десетина такива заглавия, наред с други търсени от зрителите теми.

 

Една от популярните теми е краят на света. Кино сценаристите са се заели да измислят нови теории, с които да унищожат света. Смесвайки природни явления, нови технологии, фентъзи, фантастика, луди учени и хора с мания за величие и ги редуват с извънземни, непрекъснато излизат нови филми с катаклизми, пандемии, войни на световете и други бедствия.

 

Миксиране на чудовища, вампири, мунанти, киборги, свръхчовеци, нови раси, исторически събития митове и легенди, библейски сцени и персонажи до получаване на нова, сюрреалистична реалност.

 

Освен фантастика, фентъзи и хорор на големия екран излизат и драми. За да се привлече публика за този жанр се набляга на пикантни взаимоотношения и участия на утвърдени звезди.

 

Комедиите също намират място в кино залите – атрактивни, шантави, щури, използвайки изразните средства на преувеличението и разбира се на кино ефектите.

Филмовите мюзикъли са друг позитивен жанр, който е актуален в момент.

 

Тенденцията да се филмират утвърдени заглавия се проявява и в създаването на игрални версии на известни анимационни филми. Всички класически приказки първоначално се превърнаха в анимация, след това във впечатляваща 3D анимация и сега се трансформират в игрални филми.

 

Киното следва интереса на зрителите, но от друга страна се опитва и да сформира у зрителите представи, като им налага стандарти на живот. За кино индустрията е удобен не твърде замислящия се зрител, консуматор на зрелища, защото за него може да ги произвежда на конвейер и да печели от това.

 

Колко от съвременните кино продукции ще останат сред вечните филми ще покаже бъдещето.