Rammstein - Берлинската симфония на нов хевиметъл

Rammstein - Берлинската симфония на нов хевиметъл
16 октомври 2023

Rammstein или Рамщайн за феновете им в България са немска група. Те са създадени в култовия и космополитен Берлин през 94-та. Групата е характерна с така новаторския си „Нов немски хард стил“. Стилът се появява през 90-те в страната и е смесица от метъл и електронно звучене. Вокалите са мощни и дълбоки, а текстовете са на немски. Ясно се изявява звукът на електрическата китара и барабаните.

Rammstein са любимците на феновете, търсещи тежко метъл звучене, драматизъм и театралност. Много добре познати на познавачите на Рамщайн, са техните повтарящи се фрази, силните хаотични кийбордове и тежкия звук. Ето и какво е характерно за метъл групата.

Rammstein – същинското лице на немския хевиметъл

Хевиметъл групата е продала над 25 милиона копия в цял свят. Първият им албум от 95-та се казва „Herzeleid”. Rammstein имат три албума на живо и до 2009-та, от когато е и последния им албум – пускат общо 6 студийни албума.

Много интересна е компилацията им „Направено в Германия“, която включва парчета на музикантите от 95-та до 2011-та. Идилията на тъмния хевиметъл, намира лицето си в тази група, чийто текстове с мрачни, гротескни и агресивни дори нотки, грабват феновете. Грубите и силни вокали на немски език подсилват усещането за драма изцяло.

Групата Rammstein получава името си от една страшна авиокатастрофа, в базата на американците, в Западна Германия – Рамщайн. Нейните членове са шестима, като се смята, че соло китарата Рихард Круспе, е двигателят на групата, макар и той да не го признава. Една година, след като Рамщайн се събират, пускат първия си студиен албум с единадесет разтърсващи метъл парчета – албумът „Мъка“ веднага грабва вниманието на немските фенове.

От 94-та до 97-ма Rammstein не издават други албуми, и през 97-ма се появява „Копнеж“. Именно в този албум е и най-големият комерсиален хит на групата – „Du Hast/Hasst”. Песента „Ти имаш/мразиш“ е записана и на английски, както и парчетата „Алилуя“ и „Ангел“.

През 98-ма Rammstein правят умопомрачаващ концерт в Берлин и издават DVD на живо. Следват албумите „Майка“ от 2000-та и „Пътувай, пътувай“ от 2004-та. Последният албум на Рамщайн е от 2009-та и се казва „Любовта е за всички“. Чуйте тежките мрачни акорди на Rammstein и се потопете в един хевиметъл свят!