Rainbow – легендарната рок банда

Rainbow – легендарната рок банда
14 октомври 2023

Rainbow едва ли не знаете за тези рок динозаври, любими на поколения рокаджии по света. Групата с култовото име „Дъга“ се ражда в Англия, около средата на 70-те години. Характерно за нея е постоянната смяна на нейните музиканти до разпадането й през 84-та – само нейния основател, легендарния Ричи Блякмор, остава неин постоянен член.

Култовата китара на рок музиката, Блякмор създава собствена група с името Rainbow, през 75-та, когато напуска Дийп Пърпъл. Всъщност останалите рокаджии, като Рони Джеймс Дио, Грубър, Соул и Дрискъл са членове на рок групата „ЕЛФ“, в която Блякмор става китарист и променя името й! Ричи кръщава бандата на рок кафе „Дъга“ в Лос Анджелис – градът на ангелите. И така започва историята на една рок легенда с много променлив характер. Ето малко повече.

Rainbow – мечтата на Блякмор за рок музика

Първият албум на новата, стара рок група се нарича „Дъгата на Ричи Блякмор“ и е пуснат през 75-та. Хитов сингъл в албума става „Човекът на Сребърната планина“, но истински големият успех за рок бандата идва на следващата година, с пускането на албума „Издигане“. Този албум и до днес е слушан от повечето рок почитатели на качествената музика. Той се превръща във визитна картичка на рока от 70-те с хард звучене и няма фен, който да не го обожава. Това е така нареченият „Рони Джеймс Дио период“ за Рейнбоу. През 79-та Дио напуска момчетата от Rainbow и отива в Бляк Сабат. Последния албум с него в групата „Да живее рока“ води и комерсиалните дивиденти за рокаджиите.

Следва период с вокалисти, като Греъм Бонит и Търнър. С Търнър Rainbow издават известните си албуми „Право между очите“, „Труден лек“ и други. През този период бандата е вече почти изцяло с нов състав, освен Блякмор!

Въпреки това всеки от албумите им съдържа поне по един сингъл, който влиза в топ 10 на класациите в Обединеното кралство и Америка. През 84-ра Блякмор изненадващо се връща в Дийп Пърпъл, а Rainbow престават да съществуват до…

Rainbow се възраждат за нов живот през 94-та, отново по инициатива на Ричи Блякмор. През 95-та пускат албума „Странникът във всеки един от нас“.

Следва грандиозно световно турне, обиколило Щатите, Япония и Европа, но през 97-ма отново бандата се разпада. Блякмор създава нова група „Блякмор Найт“. И все пак Rainbow ще останат в историята на рок музиката, като легенди.

Едни от най-големите им хитове са: „Хвани дъгата“, „Убий краля“, „Портите на Вавилон“, „Предавам се“, „Не мога да те пусна“ и много други. Чуйте рокаджиите на всички времена днес и сега!