Спортувай разумно!

Спортувай разумно!
14 октомври 2023

Все по често се говори за ползата от спортуване в съвременния свят, в който технологиите се развиха до такава степен, че можем да работим, пазаруваме , общуваме и т.н. седнали удобно в фотьойла в къщи без да ни се налага да излизаме от входната врата. Този заседнал начин на живот често ни тласка в другата крайност – фитнес манията.

На пазара отдавна започнаха да се предлагат всевъзможни уреди за физически натоварвания, както знайни и незнайни обществени личности ни запознават кой с каква диетична програма е достигнал определено тегло и фигура. Трябва да се знае, че човешкият организъм е строго индивидуален и не всеки понася еднакво натоварванията и гладуването. Въпреки, че спортът с безспорните си предимства е важен за тялото и духа на човека, не трябва да се прекалява.

При всяко физическо упражнение човешкото сърце се подлага на кратковременно разширение, повишава се кръвното налягане и организма губи голямо количество течности и соли. Сърдечната дейност се увеличава успоредно с тази на мускулите и за няколко минути може да се получи временна хипертрофия , която може да се окаже много опасна за човек, страдащ от определена сърдечна недостатъчност или заболяване. При много високи натоварвания сърцето се изтощава и се нуждае от почивка и трябва да му я осигурим.

Хубаво е всеки човек преди да започне да практикува сериозно определен спорт да бъде запознат с моментното си здравословно състояние. Да направи някои определени медицински изследвания, които да изключат тежки проблеми с важни органи като сърце, черен дроб, бъбреци и други, които от своя страна биха били пречка за практикуването на дадения спорт.

Не са единични случаите, в които млади и изявени спортисти претърпяват сериозни здравословни инциденти, по време на високи физически натоварвания, които от своя страна ги вадят пожизнено от света на големия спорт (инвалидизират) или прекратяват твърде рано житейския им път. На всички ни е известно, че големите спортни клубове отделят много финансови средства и осигуряват възможно най-доброто медицинско наблюдение и възстановяване на своите спортисти, историята е доказала вредата от прекаленото и редовно физическо пренатоварване на човешкият организъм.

Затова особено за обикновения индивид много важно е периодично да изследва как функционират жизненоважните органи в тялото му, както и това да се извърши от лекар – специалист. Спортните прояви да се направляват според неговите наставления и препоръки. Това, че един организъм е млад не е гаранция, че всичко работи както трябва и сме абсолютно защитени от инциденти. Никой не е в състояние да определи къде се намира границата на усилието в един индивид.

Тази граница за всеки човек е различна и се поставя там, където усетим умората! При настъпване на умората започва и интензивното функциониране на черния дроб и органите на отделителната система. Цялата сърдечно - съдова и отделителна система е подложена на изпитание. Дозирането на натоварването и ползването на задължителни почивки е от първостепенно значение за правилното спортуване.

Доказано е, че след продължителна мускулна преумора настъпва състояние на вцепеняване на мускулните влакна и намаляване на съпротивителните сили на тялото към инфекции.

Физическите натоварвания трябва да се извършват по индивидуална специална програма, която да включва първоначално лека „загрявка“, след което се осигурява краткотрайна почивка и приемане на достатъчно количество течности. Всеки ден умерено да се увеличава интензитета на упражненията, но не повече от допустимите за определения индивид граници.

Хранителният режим също трябва да ни бъде ценен помощник. Той трябва да е богат на протеини (месо, яйца) , както и да включва богато разнообразие от зеленчуци.

Алкохолът е строго забранен, както и невровъзбудителни напитки ( кафе, стимулиращи чайове, енергийни или газирани напитки). Въпреки, че за кратко ни дават лъжливото усещане за прилив на сила, постепенно изтощават организма ни и ни правят уморени и безсилни.