Кой открива фотоапарата за света

Кой открива фотоапарата за света
14 октомври 2023

Фотоапарата технически е устройство за заснемане на единичен кадър или поредица от кадри. Кой всъщност открива за света тази уникална по своята същност машина?

Смята се, че това е Йохан Цан, който през 1685 година създава първият удобен и практичен апарат, даващ възможност да се правят снимки.

Апаратът на Цан обаче е създаден около 150 години преди самото фактическо заснемане, чрез плаки върху които да бъде проектиран образа. В началото филмовите плаки на фотоапарата са били медни и техният изобретател е бил Жак Дагер. Доста по-късно се появяват и хартиените плаки благодарение на Уилям Фокс. Корените на тази уникална кутия за заснемане лежат още в откриването на „камера обскура“. От там идва и фото стаята, където снимките биват проявявани, но в днешно време тя има доста по-малки размери от първоначалните си.

Реалните обекти запечатани на фотоплаката се отразяват върху фоточувствителен материал, благодарение на светлината. Първият наистина функционален апарат за снимане е създаден през 1826 година. Създателят му Ниепс прави и първата снимка, като използва смес от сребро и варовик. Той открива, че тези материали потъмняват под влиянието на светлината и така става възможно снимката да бъде съхранена. Ниепс използва за тяло на апарата си за снимки дървената кутия на Шевалие.

Годината на масово разпространение на апаратите за снимки е 1839. Тогава се появява и фотоапаратът на Дагер, който е разпространен за масови снимки. Процесът на проявяване на плаките е бил доста трудоемък и затова апарати от типа на Дагер дават възможност фоточувствителния слой да бъде нанесен в самият апарат и проявен в него. Разбира се всичко това е нужно да се направи в затъмнено помещение.

Базата на фотоапарата е основана на светло непропускливото тяло, което чрез обектива и лещите за фокусиране проектира образ върху задната част на тялото. Този образ се проектира на плаки, филм или електронен сензор в съвремието. Блендата е тази, която контролира обектива и тя може да бъде с фиксирани фабрични размери при по-елементарните апарати за снимки.

Интересни за публиката и професионалните фотографи са били стерео фотоапаратите. Те обикновено са с два обектива и заснемат изображения със застъпване. Чрез специално помощни средства снимките от тези апарати могат да се гледат триизмерно.

Магията на фотоапарата и до днес владее мнозина благодарение на първите му откриватели, които допринасят всеобщо за изграждането на това красиво изкуство фотографията.