Как да приготвим качествена домашна ракия

Как да приготвим качествена домашна ракия
12 октомври 2023

Много се говори и спори по този въпрос, тъй като мненията са различни и хората, запознати с приготвянето на тази така ценна спиртна напитка, ползват различни технологии и похвати. Всеки един от майсторите на домашна ракия ползва свой личен стил за добиването й, като много от тях не желаят да споделят своя опит в тази област.

Някои от тях приготвят ракията само за лично ползване, като я трупат в избите си или таваните на своите домове, докато други използват огнената течност както за лични, така и за търговски цели, като целта най-вече им е не да забогатяват, а просто да си докарат някой лев отгоре към своите доходи.

За да се приготви качествена домашна ракия, първо трябва да се убедим в качеството на изходната суровина и че нашата технология е правилна. Под суровина се разбират всички материали, които влизат в състава на ракията. Суровината обхваща всички продукти от селското стопанство, като например: плодове, зърно, кореноплодни и др. Към суровината също влизат захар, хлебна мая, различни видове есенции, но те се поставят на различен етап в самия процес на приготвянето на домашната ракия. От първостепенно значение е технологичното състояние на суровината да е на нужното ниво. Например, от зелени, гнили или развалени плодове не може да се очаква ракията ви да излезе добра, просто ще хвърлите средства и труд на вятъра.

От плодовете се получава много хубава, пивка и ароматна ракия, като за тази цел най-използвани са кайсии, сливи, ябълки, къпини, праскови, малини, дюли и др. Беритбата им се извършва, когато плодовете са достигнали технологична зрелост и са натрупали в себе си достатъчно количество захар и ароматни съставки.

Кореноплодните растения също се използват за приготвянето на домашна ракия, като най-подходящи за този случай са картофи, моркови, захарно цвекло и др.

Друга суровина за приготвянето на така желаната домашна ракия са зърнените житни растения. Най-често използваните от тях са: ечемик, ръж и просо, в които се съдържат голямо количество скорбяла при достигането на технологична и физиологична зрелост.

Под технологична зрелост се разбира, пълното достигане на зрелост на основния материал, от който ще се извлича домашната ракия, та независимо бил той от овошки, други плодове, кореноплодни или житни растения.

Технологията при приготвянето на този домашен еликсир не е съвсем проста и затова е важно да се съобразяваме с някои основни правила:

  • Вярна и точна преценка на технологичната зрелост на изходната суровина (материал)

  • Навременна беритба и транспортиране

  • Преработка на изходната суровина и ако се налага, да се добави допълнителна захар (препоръчително е винаги да се добавя)

  • Търпеливо се изчаква да приключи алкохолната ферментация

  • Стриктно да се спазва режима на дестилация

  • Точно коригиране на алкохолния градус и недопускане на падане под определения минимум

  • Допълнителна обработка на цвета, вкуса и аромата на получената домашна ракия по собствен стил

  • Отлежаването на ракията трябва да е в подходящ съд и помещение, предварително избрани за тази цел

  • Последния етап на този сложен процес е бутилирането на ракията. За целта се използват чисти и стъклени бутилки

Уверявам Ви, че процедурата по цялостния процес за приготвянето на домашна ракия наистина е доста дълъг, сложен и рисков, но в крайна сметка чувството е много приятно, когато вечер след като се приберете от лични или служебни задължения, да си нарежете една салатка и да пийнете по чашка, лично от вас приготвена домашна ракийка.